Purmelt

A Purmelt termékek reaktív poliuretán ömledékragasztók. A prepolimerek a levegő nedvességének hatására kötnek meg. A PU ömledékragasztókat napjainkban az ipar számos területén használják.

A különféle ragasztók tulajdonságai a megfelelő termékválasztáshoz

 Követelmény  Diszperziós
 Hotmelt EVA-bázisú  Hotmelt PU-bázisú
 Tapadás
 +++  ++  ++++(+)
 Hideg állóság  ++  (+)  ++++(+)
 Hőállóság  +++  +  ++++(+)
 Kötési sebesség  +  ++++  +++(+)
 Öregedés  ++++  ++  ++++
 Olajállóság  +++  (+)  ++++
 Réskitöltés  +  +++  ++
 Hengerrel
 adagolhatóság
 +++  +++  +++(+)
 Kezelhetőség  +++  +++  +++

A grafikákat készítő iparág is számos érdekes helyen alkalmazta ezeket a ragasztókat. Legyen szó bármilyen alkalmazásról, a tökéletes rögzítés, a cérnafűzött vagy a kötött könyvek ragasztása, oldalak, vagy előzék ragasztása – a Purmelt termékek megfelelnek az összes követelménynek, optimális eredményt biztosítanak mind a felhasználási idő, mind a gyors kötés és a nagy kezdeti tapadás tekintetében.

Ezek az új generációs termékek az igen nagy tapadásukkal különböznek a többi terméktől ezért nagyon sokféle papírfajtán és számos más anyagon alkalmazható. A hagyományos ragasztási módszerektől jelentősen különböznek, mert csak 0.3 - 0.6 mm-es rétegben kel felvinni a termékeket a felületre. A levegő, illetve a papír nedvességtartalmától függően, a teljes ragasztási szilárdság 50—80 %-a elérhető már a ragasztás után 6 órával. Maximum 24 óra alatt a teljes megszilárdulás is bekövetkezik.

A reakció után a Purmelt film nagy rugalmassággal rendelkezik mind magas, mind alacsony hőmérsékleten. A Purmelttel az összefűzött brosúrák 120°C-ig nem mutattak semmilyen minőségromlást, és mínusz 40°C-ig rugalmasak maradnak, ahelyett, hogy rideggé válnának.

Purmelt termékek már megjelentek a keményfedelű könyvek ragasztásánál is. A ragasztó teljes megkötés után még egy bizonyos időszakig még mindig alakítható hajlítható. A végső megszilárdulás után a könyv gerince tartósan a kívánt henger formájú marad, köszönhetően a Purmelt fizikai tulajdonságainak. Még ekkor is teljes mértékben érzéketlenek a nyomtatáshoz használt tinta ásványolajtartalmával szemben. Ezekkel a figyelemre méltó előnyökkel rendelkezik a termékcsalád az ofszet eljárással készült ívek kötése során.

A termékek újrafeldolgozás során is jelentkezik a Purmelt extra keménysége, ugyanis ezen tulajdonságának következtében a termék könnyen elkülöníthető a papír újrahasznosítása során. A papírba történő átszivárgás kizárt, mely kiküszöböli az összeragadás kockázatát.

Purmelt Dual Cure (kettős kikeményedés)
Henkel által szabadalmaztatott Purmelt Dual Cure rendszer lehetővé teszi a kötött könyvek párhuzamosan történő (in-line) kötését. Ez a forradalmian új eljárás lehetővé teszi a hagyományos poliuretán bázisú hotmelt termékek általános 24-36 órás térhálósodási, kötési idejének drámai csökkentését. A Dual Cure módszer alkalmazásával, amikor a ragasztót a megfelelő helyre történő felvitel után UV fény hatásának teszik ki, a térhálósodás azonnal megindul, és körülbelül 3 perc alatt 80 %-os megszilárdulás érhető el.

Purmelt mikro emissziós termékek
Purmelt minőség + Henkel felelős gondoskodás = mikro emisszió
Jóllehet a Henkel kiváló eredményeket ért el a jelenlegi termékeivel és a munkahelyi környezet- és egészségvédelemi utasításaival, a Purmelt mikro emisszió jelenti a problémára az egyedüli elfogadható megoldást – a monomer izocianátok jelentős csökkentésével. Nincs szükség a veszélyes anyagok jelölésére a termékek címkéin. A termékek minősége és a gazdaságos felhasználás jelentik a felhasználók részéről azokat a magas követelményeket, melyekkel Henkel megalapozta hírnevét. A Purmelt mikro emissziós termékei a hagyományos ragasztók összes teljesítőképességével rendelkeznek. Az ügyfelekkel együttműködve még tovább tudjuk növelni egy magasabb szintre a foglalkozási- egészség és környezetvédelem technikai követelményeit.


Kapcsolatfelvétel ipari felhasználóink részére