Saját gyűjtemény

2017.02.23.  Düsseldorf / Németország

Erős teljesítmény a 2016-os pénzügyi évben

A Henkel rekordszintű árbevételt és eredményt ért el

  • Az árbevétel 3,5 százalékkal 18,714 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,1 százalék)
  • A fejlődő piacok szerves árbevétel-növekedése +6,8 százalékos volt
  • Az üzemi eredmény* erőteljesen, 8,5 százalékkal 3,172 milliárd euróra nőtt
  • Nagymértékben, 70 bázisponttal 16,9 százalékra javult az árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs)*
  • Kiemelkedően, 9,8 százalékkal 5,36 euróra nőtt az elsőbbségi részvények hozama*
  • Az osztalék** 10,2 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,62 euróra nőtt

„2016 nagyon sikeres év volt a Henkel számára. Egy kihívásokkal teli piaci környezetben ismét rekordszintű árbevételt és eredményt értünk el, és teljesítettük a pénzügyi évre kitűzött pénzügyi céljainkat. Magas szintű eredményt realizáltunk. Korrigált üzemi eredményünk első ízben haladta meg a 3 milliárd eurót. Szeptemberben lezárult a Sun Products felvásárlása, amely társaságunk történetének második legnagyobb tranzakciója volt. Ez nagy lépés a Henkel életében és jelentősen megerősíti Laundry & Home Care üzletágunkat az észak-amerikai régióban.

Novemberben bemutattuk a 2020-ig tartó és az azt követő időszakra vonatkozó célkitűzéseinket és stratégiai prioritásainkat. Erős alapjainkra, a 2016. évi kiváló eredményeinkre és az elkövetkező évekre vonatkozó világos prioritásainkra alapozva elkötelezettek vagyunk sikeres fejlődésünk jövőbeni folytatása mellett” – mondta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke.

Előrejelzés 2017-re

A folyó 2017-es pénzügyi év tekintetében Hans Van Bylen így nyilatkozott: „Arra számítunk, hogy továbbra is nagyon változékony és bizonytalan marad a piaci környezet. Mindazonáltal világos stratégiai irányvonalunk, erős globális csapatunk, valamint a vezető piaci pozícióban lévő innovatív márkáink és technológiáink révén minden adott számunkra a jövőbeni profitábilis növekedéshez. A 2017-es pénzügyi év egészére 2 és 4 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számítunk. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) több mint 17 százalékra nő, az elsőbbségi részvények korrigált hozamának növekedése pedig 7 és 9 százalék között lesz.”

Árbevétel és eredmény 2016-ban

A 2016-os pénzügyi év 18,714 milliárd euró összegű árbevétele új rekord és 3,5 százalékkal meghaladja az előző évi szintet. Az árfolyamhatások kiszűrése után az árbevétel növekedése 7,1 százalék. A felvásárlások/befektetés-megszüntetések pozitív hatása 4 százalékot tett ki, elsősorban a The Sun Products Corporation felvásárlásának eredményeképpen. Az árfolyamhatások és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatásainak kiszűrése utáni szerves árbevétel növekedés, stabil 3,1 százalékos volt.

Mindegyik üzletág stabil szerves árbevétel-növekedést realizált. Az Adhesive Technologies üzletág 2,8 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A szerves árbevétel-növekedés a Beauty Care üzletág esetében 2,1 százalékos, a Laundry & Home Care üzletágnál pedig 4,7 százalékos volt.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény (EBIT) 8,5 százalékos emelkedéssel 3,172 milliárd eurós új csúcsot ért el (előző évben 2,923 milliárd euró volt). Mindhárom üzletág hozzájárult ehhez a pozitív teljesítményhez. Az üzemi eredmény (EBIT) 2,775 milliárd euró volt, szemben az előző évben elért 2,645 milliárd euróval.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 0,7 százalékponttal 16,2 százalékról 16,9 százalékra nőtt, új rekordot elérve. Az árbevétel-arányos megtérülés 0,2 százalékponttal 14,8 százalékra növekedett (előző évben 14,6 százalék volt).

A pénzügyi műveletek eredménye -42 millió euróról -33 millió euróra javult. A The Sun Products Corporation felvásárlásával kapcsolatos finanszírozási költségeknél nagyobb mértékű volt a hibrid kölcsön visszafizetésének pozitív hatása.

Az éves adózás utáni korrigált eredmény a kisebbségi részesedések levonása után 10,0 százalékkal 2,323 milliárd euróra nőtt (2015: 2,112 milliárd euró). A 40 millió euró összegű kisebbségi részesedések levonása után a nettó eredmény 6,9 százalékkal, 1,921 milliárd euróról 2,053 milliárd euróra nőtt.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama 9,8 százalékkal, 4,88 euróról 5,36 euróra emelkedett és új rekordot ért el. Az elsőbbségi részvények hozama 4,44 euróról 4,74 euróra nőtt.

Az igazgatóság, a felügyelőbizottság és a tulajdonosi bizottság a 2017. április 6-i éves közgyűlésen az elsőbbségi részvények utáni osztalék 10,2 százalékkal, 1,62 euróra történő emelését (előző évben 1,47 euró), valamint a törzsrészvények utáni osztalék 10,3 százalékkal, 1,60 euróra történő emelését (előző évben 1,45 euró) javasolja majd. A társaság történetében ez lenne a legnagyobb osztalék, amely 30,3 százalékos osztalékfizetési rátának felel meg.

A nettó forgótőke árbevételhez viszonyított aránya 0,3 százalékponttal, 3,8 százalékról 3,5 százalékra javult.

A nettó pénzügyi pozíció záró értéke -2,301 milliárd euró volt (2015. december 31-én: 335 millió euró). A 2015. év végi pozícióhoz képest a változást elsősorban a felvásárlásokra történt kifizetések okozták.

Az üzletágak teljesítménye

Az Adhesive Technologies üzletág stabil, 2,8 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el a 2016-os üzleti évben, jobb teljesítményt nyújtva a piaci növekedésnél. A nominális árbevétel 8,961 milliárd eurót tett ki, szemben az előző évben realizált 8,992 milliárd euróval.

A fejlődő piacok erős szerves árbevétel-növekedés mellett folytatták sikeres teljesítményüket; a latin-amerikai régióban két számjegyű, a kelet-európai régióban pedig erőteljes volt a növekedés. Az ázsiai (Japán nélkül) régióban stabilan alakult az árbevétel. Az afrikai/közel-keleti régióban pozitív képet mutatott az árbevétel a folyamatosan bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági feltételeknek a régió egyes részeiben tapasztalható romlása ellenére. A fejlett piacokon az előző évi szinten volt az árbevétel. Az észak-amerikai régióban pozitívan alakult az árbevétel, míg a nyugat-európai régióban nem volt változás 2015-höz képest. Az ázsiai és csendes-óceáni régió fejlett piacain az árbevétel elmaradt az előző évi szinttől.

Az Adhesive Technologies üzletág korrigált üzemi eredménye az előző évhez képest 6,2 százalékkal 1,629 milliárd euróra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés kiemelkedő, 1,1 százalékpontos emelkedést mutatott, 18,2 százalékos új csúcsot érve el. Az üzemi eredmény 6,8 százalékkal 1,561 milliárd euróra nőtt.

2016-ban a Beauty Care üzletág folytatta az előző évek nyereséges növekedését. A 2,1 százalékos szerves árbevétel-növekedés ismét meghaladta a releváns piacok növekedését. A nominális árbevétel 3,838 milliárd euróra nőtt (2015-ben 3,833 milliárd euró volt).

A régiókat tekintve a fejlődő piacokon nagyon magas volt a teljesítmény. A kelet-európai és a latin-amerikai régió két számjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el. Az ázsiai (Japán nélkül) és az afrikai/közel-keleti régióban pozitívan alakult az árbevétel. A fejlett piacokon továbbra is intenzív ár- és promóciós nyomás érvényesült. Ebben a kihívásokkal teli környezetben a fejlett piacokon elért árbevétel némileg az előző évi szint alatt maradt. A nyugat-európai régióban, valamint az ázsiai és csendes-óceáni régió fejlett piacain az árbevétel alacsonyabb volt az előző évinél. A Beauty Care üzletág stabil növekedést ért el az előző évhez viszonyítva az észak-amerikai régióban.

A Beauty Care üzletág korrigált üzemi eredménye 6,1 százalékkal 647 millió euróra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés kiemelkedő, 1,0 százalékpontos emelkedést mutatott, 16,9 százalékos új csúcsot érve el. Az üzemi eredmény az előző évben elért 561 millió eurót követően 526 millió euró volt.

A Laundry & Home Care üzletág is folytatta az előző évek nyereséges növekedését a 2016-os pénzügyi évben. A szerves árbevétel 4,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, jelentősen jobb teljesítményt nyújtva a legfontosabb piacoknál. A nominális árbevétel a 2016-ban lezárt felvásárlások hatására 12,8 százalékkal 5,795 milliárd euróra nőtt.

Nagyon erős növekedést mutatva a fejlődő piacok voltak ismét a szerves árbevétel növekedésének fő mozgatórugói. Az ázsiai (Japán nélkül) régióban a Laundry & Home Care üzletág két számjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el. Az árbevétel az afrikai/közel-keleti régióban nagyon erős fejlődést mutatott. A kelet-európai és a latin-amerikai régióban erőteljesen nőtt az árbevétel, hozzájárulva a sikeres fejlődéshez. A fejlett piacokon stabil volt a teljesítmény. Az észak-amerikai régió stabil árbevétel-növekedést ért el, míg a nyugat-európai régióban pozitív volt az árbevétel emelkedése.

A Laundry & Home Care üzletág korrigált üzemi eredménye 13,7 százalékkal 1,000 milliárd euróra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 0,2 százalékpontos emelkedést mutatott, 17,3 százalékos új csúcsot érve el. Az üzemi eredmény 2,2 százalékkal, 786 millió euróról 803 millió euróra nőtt.

A régiók teljesítménye

A nyugat-európai régióban a továbbra is éles versenyhelyzettel jellemzett piaci környezetben a szerves árbevétel az előző évi szinten volt. A dél-európai régió pozitív teljesítménye nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a franciaországi visszaesést. A régió 5,999 milliárd euró nominális árbevétele negatív árfolyamhatások miatt némileg alatta maradt az előző évinek. A kelet-európai régióban a szerves árbevétel 7 százalékkal nőtt. Ehhez a teljesítményhez főként az oroszországi és törökországi üzleti tevékenységek járultak hozzá. A nominális árbevétel a régióban 0,7 százalékkal, 2,713 milliárd euróra nőtt (2015-ben 2,695 milliárd euró volt). Az egyes országokban tapasztalható politikai és társadalmi feszültségek ellenére az afrikai/közel-keleti régióban a szerves árbevétel növekedése 5,6 százalékos volt. A nominális árbevétel 3,7 százalékkal 1,378 milliárd euróra nőtt (2015: 1,329 milliárd euró).

Az észak-amerikai régió szerves árbevétele 1,7 százalékkal nőtt. A 4,202 milliárd euró nominális árbevétel 15,2 százalékos növekedést jelent (2015-ben 3,648 milliárd euró volt). A The Sun Products Corporation felvásárlása jelentősen hozzájárult a nominális árbevétel növekedéséhez. A latin-amerikai régióban a szerves árbevétel 13,8 százalékkal nőtt, amihez a két számjegyű növekedést elérő mexikói üzleti teljesítmény jelentősen hozzájárult. A nominális árbevétel 1,055 milliárd eurót tett ki az előző évben elért 1,110 milliárd euróval szemben. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban a szerves árbevétel 3,2 százalékkal nőtt. A nominális árbevétel 3,6 százalékkal 3,246 milliárd euróra nőtt.

A 6,8 százalékos szerves árbevétel-növekedéssel, amelyből mindhárom üzletág kivette a részét, a fejlődő piacok ismét átlagon felül járultak hozzá a Henkel-csoport szerves árbevétel-növekedéséhez. A 7,814 milliárd euró nominális árbevétel kismértékű növekedés az előző évhez képest. A fejlődő piacokról származó árbevétel aránya 42 százalék volt, amely az árfolyamhatások és a felvásárlások következményeként némileg alacsonyabb az előző évi szintnél. A fejlett piacokon a szerves árbevétel 0,4 százalékkal 10,779 milliárd euróra nőtt.

Előrejelzés 2017-re

A Henkel 2 és 4 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést vár a 2017-es pénzügyi évben. A Henkel arra számít, hogy mindegyik üzletágnál ilyen mértékű növekedést ér el. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT) a Henkel várakozásai szerint az előző évhez viszonyítva több mint 17 százalékra emelkedik. A Henkel az elsőbbségi részvények korrigált hozamának 7 és 9 százalék közötti növekedésére számít.


* Az egyszeri költségek/bevételek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével
** Javaslat a tulajdonosoknak a 2017. április 6-i éves közgyűlésre.


A jelen dokumentum a jövőre vonatkozó állításokat tartalmaz, amelyek a Henkel AG & Co. KGaA vállalati vezetősége jelenlegi becslésein és feltételezésein alapszanak. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a vár, szándékozik, tervez, jósol, feltételez, vél, becsül, számít. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és kapcsolt vállalkozásainak jövőbeli teljesítménye és tényleges eredményei számos kockázat és bizonytalanság függvényei, és így jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a későbbi gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse. A jelen dokumentum kizárólag tájékoztatás céljából készült és nem testesít meg befektetési tanácsot vagy bármilyen részvényre vonatkozó értékesítési ajánlatot, vagy részvények vásárlására vonatkozó ajánlatra való felhívást.

Sajtóközlemény (1,39 MB)
Lars Witteck Henkel Head of External Communications Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-2606 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Wulf Klüppelholz Henkel Head of Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-1875 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Hanna Philipps Henkel Corporate Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-3626 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz