Klíma-pozitívvá válás

A szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátása felelős az klímaváltozásért és a globális felmelegedésért. E kibocsátások korlátozása az emberiség egyik legnagyobb kihívása.

Lehet, hogy néhány fok nem tűnik soknak, de nagy különbséget jelent bolygónk jövőjére nézve. Ahhoz, hogy 2050-ig a globális felmelegedést 1,5 °C alá szorítsuk, és eleget tegyünk az ENSZ klímaváltozásról szóló párizsi megállapodásban vállalt kötelezettségeinknek, gyorsan csökkentenünk kell a szén-dioxid kibocsátást. Ezen feltett célunk elérése csak akkor lesz lehetséges, ha a kormányok és a vállalatok ezt a kihívást az innováció hajtóerejeként és a jövőbeli elképzelések felderítésének lehetőségeként értelmezik.

Életmódunk átalakítása

Ezeket a kibocsátásokat természetesen a modern életmód idézi elő. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb lehetőség a pozitív változás irányába életmódunk átalakításában rejlik. Ez magában foglalhatja az energiahatékonyság növelését és a kapcsolódó kibocsátások csökkentését. Ezt úgy is el lehet érni, hogy életmódunkat szén-dioxid mentesítjük és a hagyományos energiaforrásokat megújuló energiával helyettesítjük. Vagy a szén-dioxid akár erőforrássá is alakítható – olyan innovatív technológiák feltárásával, amelyek energiává alakítják át azt, ezzel megszakítva az üvegházhatást okozó gázok szennyezésének ciklusát.

Elkötelezettek vagyunk a klímavédelem mellett

A Henkel teljes mértékben támogatja az ENSZ klímaváltozásról szóló párizsi megállapodását. Éppen ezért feltett szándékunk, hogy 2040-re klíma-pozitív vállalattá váljunk, aktívan és elkötelezetten járuljunk hozzá a klímavédelemhez. Ezt azzal kezdjük, hogy saját termelési helyeinkre koncentrálunk, ahol szeretnénk elérni, hogy 2025-re 65%-kal, 2030-ra pedig 75%-kal csökkentsük szén-dioxid kibocsátásunkat (bázisévként 2010-et véve). Ezért folyamatosan javítani szeretnénk energiahatékonyságunkat, miközben villamosenergia-felhasználásunk 100 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánjuk fedezni.

Ahhoz, hogy 2040-re megvalósítsuk a klímapozitív vállalat jövőképünket, a termelésünkben használt fosszilis tüzelőanyagok helyett klímasemleges alternatívákat kívánunk használni, például biogázt vagy szén-dioxid átalakításából nyert gázt. Célunk továbbá, hogy a Henkel számára felesleges szén-dioxid-kibocsátásmentes energiát harmadik felek számára biztosítsuk. Ennek során elkerüljük a saját tevékenységeinkből származó kibocsátást, és harmadik felek számára is lehetővé tesszük, hogy tiszta energia felhasználásával elkerüljék a potenciális kibocsátást. Azáltal, hogy másoknak nyújtunk tiszta energiát, működésünk klíma-pozitívvá válik.

Ezzel párhuzamosan partnereinkkel és beszállítóinkkal is osztozunk azon elkötelezettségünkben, hogy klíma-pozitívvá váljunk. Tőlük is elvárjuk, hogy a teljes értéklánc mentén járuljanak hozzá a COcsökkentéséhez. Ezért ambiciózus célokat tűztünk ki a szén-dioxid lábnyomunk és alapanyag-, illetve csomagolóanyag tonnánkénti felhasználásunk 30%-kal történő csökkentésére 2030-ra, a 2017-es évhez viszonyítva.

Hosszútávú célkitűzésünk alapján a Henkel egyedi kibocsátás csökkentési célokat határozott meg, amelyeket a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés is jóváhagyott, és amelyek összhangban vannak a párizsi megállapodás céljainak teljesítéséhez szükséges szintekkel, mely szerint a globális felmelegedést 1,5 °C-ra kell korlátozni. 

Innováció bolygónk jövője számára

A klíma-pozitívvá válás talán csak egy jól csengő kifejezésnek tűnik, de ez egy olyan megközelítés, amelynek segítségével 2050-re a klímaváltozás az iparosodás előtti szinthez viszonyítva jóval 1,5 °C alattira szorítható. E kötelezettségvállalás megvalósítása során a Henkel célja a környezeti fenntarthatóság jelentős változtatása. Ezt az elkötelezettséget úgy keltjük életre, hogy kreativitási lehetőségként tekintünk a klímaváltozásról szóló párizsi megállapodásban meghatározott kihívásra – és innovatív megoldásokat dolgozunk ki, amelyek óvják bolygónk jövőjét.

Az ügyfelek és a fogyasztók segítése a CO2-kibocsátás csökkentésében


To motivate consumers to do their laundry in an environmentally compatible way, Henkel Consumer Brands developed a special logo with the slogan “be sustainable – wash cold.” It is placed on our laundry detergent packaging and aims to encourage consumers to save energy when doing their laundry.

A fogyasztók ösztönzésére, hogy ruháikat környezetbarát módon mossák, a Henkel Consumer Brands üzletág egy különleges logót fejlesztett ki a következő szlogennel: „legyél fenntartható - moss hideg vízzel”. A logót a mosószer csomagolására tesszük, és arra törekszünk, hogy a fogyasztók energiát takarítsanak meg a mosás során.


Der Unternehmensbereich Beauty Care hat die Initiative „BeSmarter“ gestartet. Neben einen Fokus auf Recycling konzentriert sich die Initiative auch auf das Wasser als Ressource. Ein Ziel dabei ist es, die Verbraucher für einen verantwortungsvollen Umgang mit der wertvollen Ressource Wasser zu sensibilisieren. Außerdem führt die Verwendung von Wasser mit geringeren Temperaturen zu geringeren CO2-Emissionen.

A Henkel Consumer Brands üzletág elindította a „BeSmarter” kezdeményezést. A kezdeményezés elsősorban a vízre összpontosított, mint erőforrás. Ezáltal a cél a fogyasztók tudatosságának megteremtése a víz -mint fontos erőforrás- felelősségteljes felhasználásáról. A kevesebb melegvíz-használat kisebb CO2-kibocsátást is eredményez.


We support our industrial customers with solutions for lightweight automotive designs. This includes pretreatments for metal surfaces that make it possible to combine steel and aluminum, as well as liquid soundproofing and 3D reinforcement technologies. These solutions all contribute to weight reduction in the chassis and increase fuel efficiency.

A Henkel Bonderite Tectalis and Two-Step folyamata lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy multi-fémből készült karosszériát tervezzenek, amelyek ötvözik az acélt és az alumíniumot. Ennek eredményeképpen ezek a Henkel Adhesive Technologies megoldások lehetővé teszik a járműgyártók számára, hogy kevesebb acélt és több alumíniumot használjanak. A könnyebb autóalkatrészek segítik az üzemanyag-hatékonyság növelését, és ezzel csökkentik az autó CO2 -kibocsátását.


Nagy különbség

A klíma-pozitívvá válás talán csak egy jelentéktelen kifejezésnek tűnik, de ez egy olyan megközelítés, amelynek segítségével 2050-re a klímaváltozás jóval két fok alattira korlátozható. E kötelezettségvállalás megvalósítása során a Henkel célja a környezeti fenntarthatóság jelentős változása. Ezt az elkötelezettséget keltjük életre azáltal, hogy kreativitási lehetőségként tekintünk az klímaváltozásról szóló párizsi megállapodásban meghatározott kihívásra – és innovatív megoldásokat dolgozunk ki, amelyek védik bolygónk jövőjét.