2016.04.11.  Düsseldorf / Németország

Megtartotta éves közgyűlését a Henkel

A Henkel megerősítette a 2016-os évre szóló előrejelzését

  • Rekordszinten a javasolt osztalék mértéke
  • A vállalat megerősítette a 2016-os pénzügyi évre szóló előrejelzését
  • A 2016-os stratégiai ciklus prioritása az EPS növekedés

A Henkel éves közgyűlésén Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke értékelte a vállalat 2015-ben elért eredményeit. „Tavaly új rekordokat ért el a Henkel. A nehéz gazdasági környezet ellenére kiváló eredményekről számolhattunk be. Jó úton haladunk afelé, hogy teljesüljenek a 2016-os évre kitűzött céljaink, és stabil alapot teremtettünk a vállalat további növekedése számára” – mondta Kasper Rorsted.

A Henkel igazgatóságának elnöke kiemelte a 2016-os stratégia végrehajtásában elért eredményeket, valamint példákat hozott fel arra, hogy a Henkel milyen sikereket ért el a négy kiemelt stratégiai prioritás (Outperform – Globalize – Simplify – Inspire) tekintetében.

Simone Bagel-Trah, a Henkel felügyelőbizottságának és részvényesi bizottságának elnöke megköszönte az igazgatóság, és az összes munkatárs 2015-ben tanúsított elkötelezettségét.

Történelmi csúcson a javasolt osztalék mértéke

Mindkét részvényosztályban 16 eurócenttel nőtt a javasolt osztalék mértéke: az elsőbbségi részvények esetében 1,47 euróra, a törzsrészvények esetében pedig 1,45 euróra. Ez mintegy 30 százalékos osztalékrátának felel meg. Az előző évhez képest több mint 12 százalékos emelkedéssel az osztalék mértéke új csúcsot ért el.

Megerősítették a 2016-os pénzügyi évre szóló kilátásokat

A 2016-os évvel kapcsolatban Rorsted kiemelte, hogy a piacokon nagyfokú bizonytalanság tapasztalható, így az idei év szintén kihívásokkal telinek ígérkezik. A devizapiacok továbbra is változékonyak maradnak, a főbb devizák pedig tovább gyengülhetnek főleg a fejlődő piacokon”.

A kihívásokkal teli környezet ellenére, Rorsted megerősítette a 2016-os évre szóló előrejelzéseket. „Várakozásaink szerint a szerves árbevétel-növekedés 2 és 4 százalék között lesz a 2016-os pénzügyi év egészében. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) hozzávetőlegesen 16,5 százalékra nő, míg az elsőbbségi részvények korrigált hozamának esetében 8-11 százalékos növekedésére számítunk.”

Stratégiai és pénzügyi célkitűzések 2016-ra: prioritásban az EPS növekedés

A Henkel ambiciózus célokat fogalmazott meg 2012-ben: a vállalat 2016 végére 20 milliárd euró éves árbevételt kívánt elérni úgy, hogy az eredményhez a fejlett és fejlődő piacok egyenlő arányban (10-10 milliárd euróval) járuljanak hozzá. A Henkel célja továbbá, hogy 2013 és 2016 között az elsőbbségi részvények korrigált hozamának növekedése átlagosan évi 10 százalék legyen.

A 2013 és 2015 közötti időszakban a Henkel az elsőbbségi részvények korrigált hozamának tekintetében 9,7 százalékos átlagos évi növekedési ütemet ért el. Rorsted megerősítette azt az elhatározást, hogy a 2016 végére a Henkel elérje a jelenlegi stratégiai ciklusra kitűzött 10 százalékos átlagos éves növekedési ütemet. „Számunkra az elsőbbségi részvények korrigált hozama a legfontosabb célszám, ugyanis ez tükrözi, hogyan tudtunk megbirkózni a piacainkon a változékonysággal és a válságokkal, ugyanis ezekről a piacokról származik a részvényesek osztaléka” – mondta Rorsted.

A Henkel az elmúlt három év folyamán jelentős előrelépést tett az árbevételre vonatkozó céljainak tekintetében is. 2015-ben először haladta meg az árbevétel a 10 milliárd eurót a fejlett piacokon. Azonban az árfolyamok ingadozása negatívan befolyásolta a fejlődő piacok teljesítményét. „Az elmúlt három évben jelentős mértékű árfolyam ingadozással kellett megbirkózunk elsősorban a fejlődő piacokon, ami összesen mintegy 700 millió euró bevételkiesést jelentett. Most ebből a nézőpontból tekintve bizonytalan, hogy a 20 milliárd eurós árbevételre vonatkozó célkitűzésünk teljesül” – jelezte Kasper Rorsted.

A 2016-os első negyedévi eredményeket május 9-én hozza nyilvánosságra a vállalat.

Köszönetnyilvánítás a menedzsmentnek és a részvényeseknek

A Henkel igazgatóságának elnökeként utolsó alkalommal szólalt fel Kasper Rorsted a közgyűlés előtt, aki kifejezte háláját a felügyelőbizottság és a részvényesi bizottság felé az évek során tanúsított konstruktív együttműködésükért. Külön köszönetet mondott Simone Bagel-Trah-nak a bizalomért és a támogatásért, aki szintén megköszönte Kasper Rorstednek a Henkelnél végzett sikeres munkáját.

Simone Bagel-Trah bemutatta Hans Van Bylent, aki 2016. május 1-től tölti be a Henkel igazgatóságának elnöki pozícióját. Hans Van Bylen több mint 30 éve dolgozik a vállalatnál, tizenegy éve pedig az igazgatóság tagja. Simone Bagel-Trah Pascal Houdayert is köszöntötte, aki az igazgatóság új tagjaként a Beauty Care üzletág irányításért felel 2016. május 1-től.

A jelen dokumentum a jövőre vonatkozó állításokat tartalmaz, amelyek a Henkel AG & Co. KGaA vállalati vezetősége jelenlegi becslésein és feltételezésein alapszanak. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a vár, szándékozik, tervez, jósol, feltételez, vél, becsül, számít. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és kapcsolt vállalkozásainak jövőbeli teljesítménye és tényleges eredményei számos kockázat és bizonytalanság függvényei, és így jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a későbbi gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse.

Hans Van Bylen, Dr. Simone Bagel-Trah and Kasper Rorsted (from left)

Dr. Simone Bagel-Trah, Chairwoman of the Shareholders’ Committee & Supervisory Board, and CEO Kasper Rorsted

Hans Van Bylen, Executive Vice President Beauty Care and future CEO, and CEO Kasper Rorsted

CEO Kasper Rorsted and Dr. Simone Bagel-Trah, Chairwoman of the Shareholders’ Committee & Supervisory Board

Lars Witteck Henkel Head of External Communications Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-2606 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Wulf Klüppelholz Henkel Head of Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-1875 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Hanna Philipps Henkel Corporate Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-3626 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz