2016.08.12.

Ragasztók a nyár egyik legjelentősebb sporteseményén

A ragasztó, amely stadiont és lábbelit is egyben tart

A sport világában nem csak a matricás gyűjtőalbumokban találkozhatunk ragasztóval. A brazíliai Cukorsüveg-hegy tövében zajló világraszóló sporteseményen a sportolók mellett a különféle ragasztók is keményen dolgoznak – néha egészen meglepő szituációkban is. Az érmekért való küzdelem során a ragasztók segítenek egyben tartani a dolgokat, hogy minden simán menjen. A düsseldorfi székhelyű német Henkel a legnagyobb ragasztógyártó a világon.

A versenysorozat alatt nemcsak a sportolóknak kell csúcsteljesítményt nyújtaniuk, hanem a ragasztóknak is. A ragasztók megtalálhatóak például a röplabdamérkőzéseken használt labdákban és lábbelikben is. Manapság a labdákat inkább hőkezeléssel ragasztják, nem pedig varrják: a ragasztóval összefogott illesztések maximális vízállóságot garantálnak, és gondoskodnak róla, hogy a labda még nedves környezetben is megőrizze jellemzőit.

Ragasztó a sportcipőben

A sportolók által használt speciális sportcipők jórészt szintén ragasztással készülnek már. A Henkel számos jelentős sportcipőgyártót lát el ragasztóval. A sportcipőket úgy tervezték, hogy ellenálljanak az extrém terhelésnek, így próbára teszik a ragasztók tartósságát is. A sportcipőknek emellett könnyűnek is kell lenniük, hogy a sportolók ne fejtsenek ki fölöslegesen energiát, és jobb teljesítményt nyújthassanak. A Henkel ragasztói a gyártási folyamat minden szakaszában megtalálhatók. A cipőfelsőrész előállítása során, ahol a különféle anyagokból készült rétegeket kell egymáshoz kötni, de ragasztót használnak például a nyelv rögzítésére, a cipőfűző-lyukak kialakításánál, az orr-rész és a talp megerősítésénél, a betét párnázásánál és a talp felsőrészhez való rögzítésénél is.

Műanyagból vagy kompozit anyagból készült modern sporteszközök

A plasztikból vagy kompozit anyagból készült sporteszközöknek, könnyűnek és ellenállónak kell lenniük. A hajótesteknek vagy a szörfdeszkák felületének különösen simának kell lenniük, hogy minél kisebb ellenállással tudjanak siklani a vízen. Ezeket a sportszereket speciális öntőformában készítik. A gyártók az egész világon használják a Henkel öntőformákhoz kifejlesztett tömítőanyagait és oldószereit. Az öntőformán alkalmazva rendkívül vékony, a hőmérsékletnek ellenálló réteget képeznek ezek a tömítőanyagok, amelyek kémiai kötésbe lépnek az öntőforma anyagával, így még a legapróbb pórusokat is eltömítik ezáltal biztosítva, hogy a végtermék rendkívül sima felületű legyen.

Épületragasztók a stadionban és a csapatbuszokon

A világ számos stadionjában használják a Henkel épületragasztóit és más termékeit. A hőálló és UV-szűrős öntapadós filmrétegek gondoskodnak arról, hogy a nemzeti válogatottakat szállító buszok egyedi színekbe pompázhassak, és megjelenjenek rajtuk a különböző logók és zászlók. A nagyon vékonyan felvihető nyomásérzékeny ragasztók, amelyeket például műanyag filmrétegre visznek fel, jelentős szerepet játszanak a buszok megjelenésében. Érdekes módon a ragasztókat nemcsak a karosszéria díszítésére használják, hanem magának a busznak a kialakításához is. A ragasztók ugyanis egyre inkább átveszik a hagyományos eljárások – hegesztés, csavarozás és szegecselés – helyét. A nagyobb fokú biztonság mellett a ragasztók egyszerűsítik a gyártási folyamatot, és nem utolsósorban a ragasztók használatával könnyebbé válnak a járművek.

A Henkel ragasztói a cipőgyártási folyamat szinte minden szakaszában megtalálhatók

A ragasztókat nemcsak a karosszéria díszítésére használják, hanem magának a busznak a kialakításához is

A gyártók az egész világon használják a Henkel öntőformákhoz kifejlesztett tömítőanyagait és oldószereit