TÖBB MINT SAMPON - A HAJÁPOLÁS TÖRTÉNETE

Mindannyian természetesen gyönyörű, ápolt hajról álmodunk – és ennek megvalósítása érdekében az emberek szinte már mindent kipróbáltak az évszázadok során. Az ókori civilizációk gyógynövényeket és természetes olajokat használtak. A 17. és 18. században a parókák a kevés ápolást igénylő haj alternatíváiként lettek népszerűek. A 19. században az állati zsírból készült szappanok váltak széles körben elterjedtté, bár ezek a nehezen kiöblíthető termékek hajlamosak voltak károsítani a hajat.

A hajápolást körülbelül 100 évvel ezelőtt az első sampon készítmények forradalmasították. Azóta az újítások a legújabb divattal és trendekkel lépést tartva jelennek meg.

A samponok és a különböző hajápolási termékek fejlesztésében a fenntarthatóság is hangsúlyt kap globális szinten. Az innovatív termékek a fogyasztók számára lehetővé teszik környezeti lábnyomuk csökkentését, miközben világszerte jobbá teszik az emberek életét. Ez az, amiről ma sok fogyasztó álmodik. A modern hajápolási termékek pedig valóra váltják ezt az álmot. 

vildan-portrait-circular

Hajápolási termékeink ötvözik a nagyszerű eredményeket és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. Így javítjuk az emberek életkörülményeit és teszünk bolygónkért.

A fenntartható hajápolás gyökerei

Az emberek mindig is vágyakoztak a természetesen szép, ápolt hajra.  Évezredeken át próbálkoztak drága olajokkal és durva szappanokkal, amelyek károsították a hajukat. 1903-ban Hans Schwarzkopf úttörő alternatívát kínált a világ első vízben oldódó samponjának bevezetésével. Ettől a történelmi pillanattól kezdve a hajápolási termékek úgy fejlődtek, hogy igazodjanak a termékek előállításával, hatékonyságával, valamint a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásukkal kapcsolatos változó elvárásokhoz.A Schaumpon volt az első vízben oldódó por sampon, amelyet Hans Schwarzkopf fejlesztett ki. Könnyebb volt használni és olcsóbb volt, mint az addig alkalmazott olajok és durva szappanok

A Schaumpon volt az első vízben oldódó por sampon, amelyet Hans Schwarzkopf fejlesztett ki. Könnyebb volt használni és olcsóbb volt, mint az addig alkalmazott olajok és durva szappanok


1949-ben a por alapú samponokat felváltották a tubusos krém samponok, amelyek gyorsan tömegtermékké váltak. A 60-as évek virághatalmi forradalma során az olyan termékek, mint a Schauma „7 gyógynövényes samponja”, átálltak a természetes összetevőkre, és a fogyasztók számára a természettel egy szorosabb kapcsolatot kínáltak.


Kihasználva a természet erejét 

A természetes hajápolásnak ez a tendenciája folytatódott. A fogyasztók többet kívántak megtudni, a termékekben használt összetevők emberekre és a környezetre gyakorolt hatásairól. 2011-re samponjaink és szappanjaink összetevői 80 százalékban biológiailag lebomlóak voltak, miközben mégis nagyszerű hatékonysággal rendelkeztek. Az akár 99%-ban természetes eredetű összetevőkön alapuló termékek 2019-re széles körben elérhetővé váltak, beleértve Nature Box és a N.A.E. márkáinkat is.

Kisebb ökológiai lábnyom

Az elmúlt 30 évben a hajmosáshoz használt víz felmelegítése során keletkező COkibocsátás is egyre inkább a figyelem középpontjába került. A száraz samponok és a kiöblítést nem igénylő balzsamok segítenek a fogyasztóknak csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat, mindemellett pedig ugyanolyan szép eredményt nyújtanak. A Nature Box szilárd samponja szintén csökkenti a szállítás során keletkező kibocsátást, mert könnyebb és tömörebb.2020-ban a Henkel természetes kozmetikai márkája, a N.A.E. az Amazonnal együttműködve e-kereskedelmi kísérleti projektet indított. A teljesen műanyagmentes N.A.E. „szilárd termékek csomagja” egy szilárd tusfürdőt, egy szilárd arctisztítót, egy szilárd sampont és egy újrafelhasználható szappantartó zsákot tartalmaz. A dobozok 100 százalékban FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírból készülnek, és készen állnak a szállításra, így nincs szükség az Amazon másodlagos csomagolására

2020-ban a Henkel természetes kozmetikai márkája, a N.A.E. az Amazonnal együttműködve e-kereskedelmi kísérleti projektet indított. A teljesen műanyagmentes N.A.E. „szilárd termékek csomagja” egy szilárd tusfürdőt, egy szilárd arctisztítót, egy szilárd sampont és egy újrafelhasználható szappantartó zsákot tartalmaz. A dobozok 100 százalékban FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírból készülnek, és készen állnak a szállításra, így nincs szükség az Amazon másodlagos csomagolására

Hajápolás lelkiismerettel

Manapság sok fogyasztó olyan termékeket szeretne használni, amelyek igazodnak az etikai és környezeti meggyőződésükhöz. A Schwarzkopf például a „Million Chances” kezdeményezés révén támogatja a nőket és a lányokat abban, hogy sikeres jövőt építsenek maguknak. A Henkel együttműködik a Plastic Bank szociális vállalkozással is, hogy kiemeljék az embereket a szegénységből, egyúttal eltávolítják és újrahasznosítják a környezetbe került műanyag hulladékot. Ily módon a modern márkák segítik a fogyasztókat, hogy kapcsolatot teremtsenek a bolygóról való gondoskodás, az emberekért való felelősség és a hajápolásuk között.

Fedezze fel a hajápolás történetét, és ismerje meg, hogyan vált a sampon egyre fenntarthatóbbá

Haare_01
Haare_02
Henkel_Timeline_Zeitstrahl
1903

Schwarzkopf – úttörő a hajápolásban

Az első, vízben oldódó por sampon – „Sampon a fekete fej sziluettel” – könnyebben használható és olcsóbb alternatívát kínált az akkoriban használt drága olajokhoz és durva szappanokhoz képest.

1924 Schaumpon
1933

A világ első lúgmentes samponja

Az Onalkali, a világ első lúgmentes samponja ma már minden modern sampon prototípusának tekinthető.

1933 Onalkali
1952 Schaum Schaumpon
1949

Első krém sampon

A por sampont felváltja az első tubusos krém sampon – ez egy forradalmi termékinnováció, mely megalapozta a sampon tömegpiacának kialakulását Németországban.

1962

7 gyógynövényes sampon

A Schauma természetes összetevőket tartalmazó samponokat fejleszt, mint például a „7 gyógynövényes sampon”.

1962 Schauma
1991 Igora
1991

Növényi alapú hajfestés

A Schwarzkopf Professional piacra dobja az Igora Botanic növényi alapú hajfestéket, megfelelve a természetes termékek iránti trendnek.

1996
1996 Poly Natural Colors

Poly Natural Colors

A Poly Natural Colors bevezetése, amely 80%-ban természetes ápoló összetevőket és 20%-ban kiváló minőségű kozmetikai összetevőket tartalmaz.

2016 BeSmarter Save Water
2016

A felelősségteljes vízhasználat tudatosítása

A Beauty Care elindította a „Be smarter” kezdeményezést. A termék csomagolásán feltüntetett információk mellett egy informatív weboldalon és a boltokban kihelyezett POS anyagokon a fogyasztók magyarázatot találnak, hogyan járulhatnak hozzá az erőforrások megőrzéséhez.

2018
2018 Nature Box

Nature Box, az új test- és hajápolási márka

A Nature Box az egyéb összetevők mellett gyümölcsmagokból vagy magvakból és diófélékből származó hidegen sajtolt olajokat tartalmaz. A Nature Box termékekben használt olajok vegánok és szilikon- mesterséges színezék-, szulfátok- és parabénmentesek.

2019 N.A.E. Moodboard
2019

Bio tanúsítvánnyal rendelkező új kozmetikai márka a N.A.E.

A 2019-ben bevezetett, tanúsítvánnyal rendelkező N.A.E. egy természetes kozmetikai márka, mely az olasz gyógynövénytanból ered. A bőr- és testápolási termékek legalább 97 százalékban természetes eredetű összetevőkből készülnek. A formulák szintén vegánok.

2019 Nature Box Fest-Shampoo
2019

Az első szilárd sampon a Nature Box márkától

Koncentrált formulájának köszönhetően a Nature Box szilárd samponja ugyanolyan gazdaságos, mint két folyékony sampon. Súlya és térfogata is kisebb, ez pedig alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményez a szállítás során.

2020 Nature Box
2020

Együttműködés a Plastic Bankkal

2020 óta mindegyik Nature Box flakon 98%-ban úgynevezett Social Plastic® műanyagból áll, amelyet a tengerpartokon és a szárazföldön gyűjtenek össze.