Megújuló bolygó

Haladunk üzleti modellünk környezetvédelmi átalakítása felé vezető úton. A cél elérése érdekében folyamatainkat, termékeinket és nyersanyag felhasználásunkat az erőforrás-hatékony, karbonsemleges jövő irányában kívánjuk átalakítani. A klímaváltozás mérséklésére irányuló intézkedésekre, a működő körforgásos gazdaságra, valamint a természet és a biodiverzitás védelmére összpontosítunk.

Klíma

Folyamataink és nyersanyagaink szén-dioxid-mentesítése a klímasemleges működés felé vezető úton.

A klímaváltozás napjaink egyik legfőbb globális kihívása. Elköteleztük magunkat a Párizsi Klímaegyezmény 1,5 fokos célkitűzése mellett. A klímaváltozást, és annak hatásait fenntarthatóságunk és kockázatkezelésünk részeként a teljes értékláncunk mentén figyelembe vesszük. 

A kibocsátások csökkentésének, valamint a gazdaság szén-dioxid-mentesítésének fontossága fényében arra törekszünk, hogy 2030-ra a gyárainkat klímapozitív COegyensúlyba állítsuk. Ezenkívül az értékláncunk teljes terjedelmében felállítunk egy Nettó-Zéró útvonalat a kibocsátásainkra vonatkozóan, így aktívan hozzájárulunk a klímavédelemhez.

Körkörösség

A körforgásos gyakorlat beágyazása működésünkbe, termékeinkbe, csomagolásainkba, és a körforgásos működés lehetővé tétele ipari megoldásainkon keresztül.

A fenntartható értékteremtés egyik központi megközelítése a gazdasági növekedés és a véges természeti erőforrások felhasználásának szétválasztása, valamint a körforgásos gazdaság kialakítása.

A Henkelnél tisztában vagyunk a csomagolással kapcsolatos felelősségünkkel. Elköteleztettek vagyunk a fenntarthatóság előmozdítása mellett, és ezt az elkötelezettséget ambiciózus célokon keresztül hívjuk életre. A stratégiánk a körforgásos gazdaság koncepcióján alapul, és arra koncentrál, hogy fenntartható forrásokból származó anyagokat tartalmazzon, valamint okos kialakításokkal dolgozzon – az emberek valamint a környezet javára.

A Henkel emellett számos megközelítést alkalmaz, hogy saját gyártási folyamataiban megvalósítsa az újrahasznosítást. Ezen a területen a telephelyeinken történő hatékony hulladékkezelést emeljük ki.

Természet

Védjük és helyreállítjuk a biológiai sokféleséget, különös tekintettel az erdőkre, a földre és a vizekrere a regeneratívabb összetevők és az erőforrás-gazdálkodás révén.

A világ népességének növekedése és a felgyorsult gazdasági tevékenység miatt egyre növekvő fogyasztás és az erőforrások szűkössége fokozódó nyomást gyakorol az ökoszisztémákra. A negatív hatások már érezhetőek: az IPBES által kiadott jelentés szerint az emberi tevékenység miatt közel egymillió fajt fenyeget kihalás.

A fajok sokféleségének, valamint a biodiverzitásnak a megőrzése fontos a Henkelnek, mivel a fenntartható földművelés, valamint a termelésben a nyersanyagok használatának az alapja az ökoszisztéma és a talaj biológiai sokféleségének az épsége. A fenntarthatósági stratégiánk a biológiai sokféleség védelmét és helyreállítását célozza, különös tekintettel az erdőkre, a földre és a vizekre. Amellett, hogy a saját telephelyeinken végzett tevékenységeinkben alkalmazzuk ezeket az elveket, elősegítjük a felelős alapanyag-gazdálkodást, valamint a megújuló erőforrások használatát.

A víz, mint fontos erőforrás gondos használata

A Föld vízkészletei egyenletlen módon oszlanak el, és nemcsak a klímaváltozás, de a növekvő szennyezés és a túlzott használat is fenyegeti. Tisztában vagyunk ennek az erőforrásnak a felelősségteljes felhasználásának fontosságával, főleg mert az egészséges vízi ökoszisztémák kulcsfontosságú szerepet játszanak a biodiverzitás védelmében. A víz fontos szerepet játszik értékteremtési láncunkban. Termelési folyamatainkban, valamint termékeink alapanyagaként is használunk vizet; ezenkívül számos termékünk felhasználásakor is szükség van vízre.

Emiatt fontos célunk, hogy a termelés, valamint termékeink használata során csökkentsük a vízhasználatot. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 2025-ig a 2010-es bázisévhez képest 35 százalékkal csökkentjük az egy tonnára jutó vízfogyasztást. Emellett 2030-ra minden fő termelőhelyen körkörös vízgazdálkodást kívánunk elérni.