KUTATÁS-FEJLESZTÉS

Nő a laborban

Számos termékinnovációt vezettünk be a piacra, mint például a világ első önműködő mosószerét, a legelső folyékony hajsampont és az első hajlakkot, hogy csak néhányat említsünk, melyekkel emberek millióinak életét alakítottuk át. A Henkel olyan innovációk nagyszerű történetére tekint vissza, amelyek többször forradalmasították a piacot, és ez a hagyomány a mai napig folytatódik. Olyan ikonikus márkáinkról vagyunk ismertek, mint a Persil vagy a Schwarzkopf, amelyeket vezető technológiákkal fejlesztettünk, és fejlesztünk ma is.


Erős fogyasztói meglátásokra és a változó fogyasztói magatartás illetve trendek ismeretére építünk. A kutatás-fejlesztésbe való folyamatos, generációkon átívelő befektetések gazdag tudást és szabadalmak széles tárát hozták létre. A Consumer Brands nemzetközi kutatócsapata egyetemekkel és más kutatóintézetekkel együtt folyamatosan innovatív termékeket fejleszt, hogy örömet szerezzen vásárlónak és fogyasztóinak, és felülmúlja elvárásaikat. 

K+F FÓKUSZ­TERÜLETEINK

A Consumer Brands kutatási területei

Kutatás-fejlesztési tevékenységeinknek előnyére válik a több kategóriát átfogó platformként alkalmazott különleges megközelítésünk. Ez egyedülálló kutatási szinergiákat hoz létre a haj és a textíliák K+F fókuszának hasonlóságai révén. A közös kérdések és technológiai kihívások megoldása a nyersanyagok, a formulák, a csomagolási koncepciók és a gyártási módszerek területén segít bennünket új technológiák és formulák kifejlesztésében, amelyek piacaink minden régiójában a termékinnovációk alapját képezik. 

Haj – egy nagyon különleges szál

A hajszál a haj látható része, ami már nem élő szövet. Az élő hajgyökerek mélyen a fejbőrben rögzülnek, és különböző sejttípusokból álló, összetett "mini-szerveket" alkotnak, amelyekből a látható hajszálak keletkeznek. A hajgyökerekben zajló biológiai folyamatok tanulmányozásával olyan speciális hajápolási termékeket tudunk kifejleszteni, amelyek nemcsak a hajszálat táplálják, hanem a haj élő részét - a hajgyökeret - is támogatják a haj jellegzetes funkcióiban. A hajgyökér nemrégiben kifejlesztett rekonstruált szövetmodelljének használata lehetőséget nyújt számunkra a bioaktív anyagok optimális kombinációinak értékelésére.

1835172
Open Slideshow

A fésülési erő mérésére előkészített hajszálak

A fésülési erő mérésére előkészített hajszálak

Open Slideshow

Probléma hosszabb haj esetén: töredezett hajvégek

Probléma hosszabb haj esetén: töredezett hajvégek

Open Slideshow

Hajvastagság lézeres mérése

Hajvastagság lézeres mérése

Open Slideshow

Fényesség mérése festett hajon

Fényesség mérése festett hajon

Open Slideshow

Fényesség mérése festett hajon

Fényesség mérése festett hajon

Open Slideshow

Hajminták UV/VIS besugárzása

Hajminták UV/VIS besugárzása

Open Slideshow

Hajszín laboratóriumi mérése

Hajszín laboratóriumi mérése

Hajkozmetikai termékeink hatékonysága valódi hajon számos biofizikai vizsgálati módszerrel ellenőrizhető és statisztikailag alátámasztható. Olyan szabványos mérések végezhetők, mint a haj fényessége, volumene és könnyű kifésülhetősége, valamint a haj belső erősségének és vastagságának elemzése és számos más jellemző. A környezeti és az olyan hajformázási eljárások hatásai, mint az ismételt fésülködés, a hajszárítás vagy a hajegyenesítés, alaposan megvizsgálhatók, hogy kifejezetten olyan termékeket lehessen kifejleszteni, amelyek megakadályozzák a haj károsodását, például a töredezett hajvégeket vagy a haj töredezését.

Valódi hajszálakkal végzett tesztjeink információt nyújtanak a hajfestékek tartósságáról. A korszerű időjárásmérő berendezések használatát követő mérésekkel vizsgálható a hajszínváltoztató termékeink fény, mosás és dörzsölés miatti kifakulással szembeni ellenálló képessége. Jelenleg olyan hajkozmetikumokra is összpontosítunk, amelyek képesek a sötét haj sérülés nélküli színezésére. Az ápoló- és hajformázó termékek festett hajra gyakorolt hatását is vizsgáljuk, szorosan együttműködve a termékfejlesztési területeink tudósaival. Itt a textíliákkal kapcsolatos kutatási meglátásaink, különösen a „Fiber Renew Technology" megközelítésünk segített, ami bepillantást adott a színek felélesztésére, a szálak megújítására és a bolyhosodás megelőzésére az optimális ápolás érdekében.

A bőr – védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben

Mint minden élő szervezet, a bőr is öregszik, és teljesítménye az idő múlásával csökken. Innovatív kozmetikai termékekkel támogatjuk a bőr különböző funkcióit, és bioaktív anyagok újszerű kombinációival hatékonyan ellensúlyozzuk az öregedési folyamatokat. A bőr részletes megértése a szövetmodellekkel kapcsolatos mélyreható ismereteinkkel kombinálva lehetővé teszi számunkra, hogy rendkívül hatékony termékeket fejlesszünk ki. Így olyan termékeket tudunk a fogyasztók rendelkezésére bocsátani, amelyek hatékonysága klinikai vizsgálatokkal bizonyított. 

A 80-as évek közepe óta sikeresen dolgozunk alternatív módszerekkel; ezeket a sejtalapú módszereket az összetevők és termékek biológiai rendszerekre gyakorolt hatásának vizsgálatára használjuk.

Míg a múltban egyszerű sejttenyésztési technikákat alkalmaztak, a Henkel szakértőinek az elmúlt harminc évben sikerült komplex háromdimenziós szövetmodelleket kifejleszteniük. Ezek az új eszközök a felhasználási körülményekhez sokkal közelebbi kutatást tesznek lehetővé.

Az emberi bőrt reprezentáló szövetmodellek létrehozásához megfelelő sejteket szaporítanak, majd ezt követően speciálisan kialakított tenyésztőeszközökbe helyezik át őket. A tudósok megfejtették azokat a jelátviteli útvonalakat, amelyek lehetővé teszik a sejtek számára, hogy kölcsönhatásba lépjenek egymással, és ezt követően felépítsék a bőr funkcionális megfelelőjét. Néhány napos tenyésztés után a bőrszövet készen áll a laboratóriumban kutatás-fejlesztési célokra történő felhasználásra. Kétféle bőrmodellt használnak: egy teljes vastagságú bőrmodellt és egy tiszta hámszövetet.

Ezeket és más szövetmodelleket a kozmetikai összetevők bőr- és szem kompatibilitásának bizonyítására használnak. Ezenkívül a bőr-ekvivalenseit vizsgálják annak megállapítására, hogy felhasználhatók-e a vegyi anyagok lehetséges genotoxikus hatásainak elemzésére. E modellek másik fontos kutatási területe a bőrérzékenység.

A Phenion® teljes vastagságú bőrmodell kizárólag a Henkel laboratóriumaiban készül, és a bőr legkülső rétegéből, az epidermiszből, valamint az alatta lévő, emberi primer sejtekből álló dermiszből áll. Kereskedelmi forgalomban kapható. További információkért, kérjük, látogasson el a www.phenion.com weboldalra.

Mielőtt a fogyasztókhoz kerülne, a termék teljesítményét és kompatibilitását átfogó klinikai vizsgálatok során értékelik. Vizsgálataink nemzetközileg elismert szabványokon, valamint a vizsgálatban résztvevők értékelésén alapulnak. A vizsgálatban résztvevőket bőr-, és hajtípusuk, fogyasztói szokásaik, stb. alapján választjuk ki. A vizsgálatban résztvevők további jellemzése érdekében egy bőrgyógyász kikérdezi őket kórtörténetükről.

Klinikai vizsgálatainkat speciálisan felszerelt laboratóriumokban végezzük, hogy bizonyítsuk például egy újonnan kifejlesztett termék bőrrel való kompatibilitását. A bőrkompatibilitás vizsgálatára általánosan elismert módszereket használunk, például epicutan teszteket, de számos felhasználási tesztet is elvégezzük.

A legújabb eszközök állnak rendelkezésre biofizikai mérések elvégzéséhez a bőrön, hogy kimutatható legyen a termékek pozitív hatása a bőr hidratáltságára, faggyútartalmára és barrier funkciójára.

Továbbá érintkezésmentes képalkotó módszereket alkalmaznak a bőr érdességével vagy ránctalanító hatásával kapcsolatos változások bizonyítására. A bőr rugalmasságának mérésére speciális eszközöket használunk, hogy kimutassuk bőrápolási termékeink bőrfeszesítő hatását. Egy speciális mikroszkóp segítségével mélyen be tudunk nézni a vizsgálatban résztvevők bőrébe; ez az ártalmatlan eljárás lehetővé teszi számunkra, hogy mérjük a termékek hatását a felhám vastagságára, valamint a felhám és a bőr közötti kapcsolódási pontra.

A termék bőrre gyakorolt látható hatásait a képelemzéssel vagy szakértői megítéléssel kombinált, magasan szabványosított makrofotó segítségével számszerűsítjük.

Fenntartható csomagolási koncepciók – a körforgásos gazdaság irányába

A csomagolás kulcsszerepet játszik modern életvitelünkben. Enélkül a legtöbb termék lejárna vagy megsérülne, mielőtt az üzletekbe kerülne. Amikor a fenntartható csomagolás kihívásainak kezeléséről van szó, a csomagolástervezők a kulcsszereplők. Kezdve attól, hogy több újrahasznosított anyagot építenek be az új csomagolásokba, egészen addig, hogy használat után könnyebben újrahasznosíthatóvá teszik a csomagolást: Ezek a szakemberek olyan csomagolást hoznak létre, amely megvédi a termékeket, miközben jobban hozzájárul a környezet védelméhez.

Portfóliónk legújabb példái ezen a területen: az all „free clear eco” termékek Észak-Amerikában, ami egy ultrakoncentrált folyékony mosószer, a Pril Strong & Natural terméke 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült csomagolással, újrahasznosítható utántöltő zacskók használatával, illetve a Schauma márkanév alatt forgalmazott szilárd sampon újrahasznosítható, hajtogatott papírdobozban.
 
A Henkel Magyarországnál évek óta kiemelt figyelmet fordítunk annak kommunikálására, hogy a fogyasztási termékeink műanyag flakonjai szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. A Játék egy zöldebb jövőért kezdeményezés keretein belül a vásárlók országszerte leadhatják kiürült Henkel termékes flakonjaikat. Az eredmény 2016 óta több, mint 10 tonna összegyűjtött műanyag flakon.

Globális K+F hálózatunk


Consumer Brands R&D Locations