Stratégiai keret

A Henkelnél hosszú távú stratégia keretünk formálja jövőnket, célunk és értékeink alapján.  

Ez a keretrendszer segítségünkre lesz, hogy egyértelműen a célzott növekedésre összpontosítva, a 2020 nyertes évtized legyen a Henkel számára. Ez azt jelenti, hogy kiemelkedő értéket kívánunk teremteni vevőink és fogyasztóink számára annak érdekében, hogy felülmúljuk piacaink növekedését, megerősítsük vezető szerepünket a fenntarthatóság terén, és lehetőséget adjunk munkavállalóinknak a szakmai és személyes fejlődésre.

Stratégiai keretrendszerünk fő elemei: nyertes portfólió, versenyelőny az innováció területén, fenntarthatóság és digitalizáció, valamint jövőorientált üzleti folyamatok, melyeket együttműködő kultúra és elkötelezett munkatársak erős alapja támaszt alá.

NYERŐ 2020-as ÉVEK
CÉLZOTT NÖVEKEDÉS

  • NYERTES PORTFÓLIÓ

  • VERSENYELŐNY: INNOVÁCIÓ, FENNTARTHATÓSÁG, DIGITALIZÁCIÓ

  • JÖVŐORIENTÁLT MŰKÖDÉSI MODELLEK

  • EGYÜTTMŰKÖDŐ KULTÚRA & FELHATALMAZOTT MUNKATÁRSAK

Üzleti és márka portfólió szisztematikus továbbfejlesztése

A jövő irányának kulcseleme az aktív portfóliókezelés. Elsősorban a fogyasztói üzletágainknak vannak olyan márkái és termékkategóriái, melyeknek teljes forgalma meghaladja az egymilliárd eurót, és körülbelül 50 százalékuk megszűnik vagy eladásra kerül 2021-ig. Továbbá a M&A tevékenységek a Henkel stratégiánk szerves részét képezik a jövőben is. Az akvizíciók kulcsfontosságú kritériumai a rendelkezésre állás, a stratégiai alkalmasság és a potenciális célok pénzügyi vonzereje. Erős mérlegünket fel fogjuk használni nagy hatást elérő vállatokat felvásárlásához. Míg célunk az Adhesive Technologies üzletágunk vezető szerepének kiterjesztése felvásárlások révén, addig fogyasztói üzletágaink esetében a különböző országokban és kategóriákban való vezető pozíciókra, valamint a „fehér foltokra” és új üzleti modellekre fogunk összpontosítani.

A hatékony innovációk felgyorsítása még több befektetéssel

Célunk az ígéretes innovációk felgyorsítása, még több befektetéssel. Ez magában foglalja a fokozott innovációs megközelítést, például fogyasztói magatartás és piaci trendek jobb és gyorsabb megismerése érdekében a digitális eszközök és adatok fokozott használatát. Miközben a döntéshozatalt a szervezet egészében közelebb kívánjuk vinni a piachoz, jobban ki szeretnénk használni a nyílt innováció és a közösségi ötletbörze lehetőségeit, szintén jobban szeretnénk támaszkodik az agilis megközelítésekre és tovább befektetni inkubátorokba és innovációs központokba. Ez mind lehetővé teszi a hatékony innovációk fejlesztését mind a üzletágunkban. Az innovációkat és a márkákat az alapkategóriákban és régiókban történő következetes beruházások támogatják. Ezért a Henkel 2018-hoz képest 350 millió euróval növeli a reklám, a digitalizálás és az informatikai beruházásait.

A fenntarthatóság növelése a már bizonyított ambiciózus célokkal

Tovább kívánjuk erősíteni a fenntarthatóságba, mint megkülönböztető tényezőbe fektetett erőfeszítéseinket, amit az eddig elért eredményeinkre és a további fejlődésre alapozzuk. A vállalat három kulcsfontosságú területet határozott meg mérföldkőként, melyek kiemelkedően fontosak a fogyasztók, vevők, az üzleti partnerek és a társadalom szempontjából egyaránt: 2040-re történő klímapozitív vállalattá válás érdekében, azt tervezzük, hogy 2025-re 65%-kal csökkentjük termelésünk szénlábnyomát, valamit fogyasztóinkkal, vevőinkkel és beszállítóinkkal együttesen 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarítunk meg. A körkörös gazdaság és a műanyag mentes hulladék elérése érdekében ambiciózus csomagolási célokat tűztünk ki 2025-re: A Henkel csomagolások 100%-a újrahasznosítható vagy újrafelhasználható1 lesz, és a fogyasztási termékeink csomagolásában a fosszilis alapú szűz műanyagokat 50%-kal csökkentjük. 
Ezenkívül tovább kívánjuk fokozni a társadalomra gyakorolt pozitív hatásunkat: 100 százalékban felelősségteljes beszerzéssel, több mint 50 000 elkötelezett munkatársunk bevonásával, és 2025-re világszerte mintegy 20 millió ember életkörülményeinek javításához való hozzájárulásunkkal. 

A fenntarthatóság még inkább minden tevékenységünk szerves részét képezni. A fenntarthatóság a Consumer Brands innovációs stratégiájának központi pillére, a termékportfóliónk fejlesztése során kiemelt hangsúlyt kapnak a fenntartható csomagolási megoldások, valamint márkák célzott további bevezetése. Az Adhesive Technologies továbbra is kiaknázza lehetőségeit, olyan termékeken és technológiákon keresztül, melyek ipari szabványokat állítanak fel. 

Digitalizálás révén hozzáadott értékteremtés a partnerek és fogyasztók számára

A jövőben célunk a digitalizálás révén növelni a hozzáadott értékét vevőink és fogyasztóink számára. Szeretnénk tovább növelni az 1:1 arányú részvételt és a digitális értékesítést, mégpedig úgy, hogy kibővítjük a meglévő digitális platformokat és újakat vezetünk be fogyasztóinkkal ápolt közvetlen kapcsolataink érdekében. Az ipari vállalkozások teljes körű ügyfélközpontú digitalizálásának célja új üzletek szerzése, valamint az ügyfélélmény további digitalizálása minden érintkezési ponton. Ezen túlmenően tovább folytatjuk a teljes körű adatintegrációt. Ez lehetővé teszi számunkra például, hogy mesterséges intelligencián alapuló innovatív és testreszabott megoldásokat hozzunk létre. A digitális terület tehetségeibe is kívánunk befektetni, különösen a jövőbeni készségekkel és mélyreható technológiai ismeretekkel rendelkező tapasztalt mérnököket illetően. Végül pedig elő kívánjuk mozdítani a digitális üzleti tevékenységet és hatékonyságot. Teljesen át fogjuk szervezi digitális megoldásainkat, létrehozva egy új digitális struktúrát, „Digital Business” néven. Múlt év végén létrehoztuk a Chief Digital and Information Officer (CDIO) tisztséget. A Henkel digitális és IT csapatait egyesítettük a CDIO vezetésével, aki közvetlenül az igazgatóság elnökének jelent. 

A Henkel új „Digital Business” modellje két pillérre épül: Egyrészt az „üzleti technológia” terület, amely az üzleti folyamatok és az informatikai rendszerek folyamatos optimalizálásáért felel. Másrészt a „Henkel Digital”, új egység feladata a piacorientált inkubációs és innovációs tevékenység. A fenti tevékenységek ellátása érdekében digitális innovációs központok létrehozását tervezzük Berlinben, a Szilícium-völgyben és Ázsiában. 

1 Kivéve a ragasztó termékek, amelyeknél a termék maradéka befolyásolhatja az újrahasznosítást.

Üzleti folyamatok átalakítása, hogy azok áttekinthetők, gyorsak és egyszerűek legyenek 

Átalakítjuk működési modellünket a teljes vállalaton belül, hogy az áttekinthető, gyors és egyszerű legyen. Folyamatosan javítjuk folyamataink és struktúráink versenyképességét. Egyre inkább új üzleti modellek fejlesztésén dolgozunk. Gyorsabb döntéshozatal mellett fokozzuk a vevők és fogyasztók közelségét és folyamatosan törekszünk a hatékonyság javítására.

Együttműködési kultúra megerősítése, a munkavállalók számára nagyobb mozgástérrel

A Henkel jövőbeli sikerének kulcsa az erős kultúra, a közös értékek és a csapatmunka egyértelmű kerete. Első lépésként bevezettük 2019-ben világszerte minden munkatársunkat érintő Leadership Commitments programunkat. Erre építve fel kívánjuk gyorsítani a kulturális változásokat, előmozdítani az együttműködés és a lelkesítés kultúráját, felkészíteni munkatársainkat a jövő szempontjából releváns készségekre, és lehetővé tenni számukra a folyamatos fejlődését.