STRATÉGIAI KERET

A Henkelnél hosszú távú stratégia keretünk formálja jövőnket, célunk és értékeink alapján.  

Ez a keretrendszer segítségünkre lesz, hogy egyértelműen a célzott növekedésre összpontosítva, a 2020 nyertes évtized legyen a Henkel számára. Ez azt jelenti, hogy kiemelkedő értéket kívánunk teremteni vevőink és fogyasztóink számára annak érdekében, hogy felülmúljuk piacaink növekedését, megerősítsük vezető szerepünket a fenntarthatóság terén, és lehetőséget adjunk munkavállalóinknak a szakmai és személyes fejlődésre.

Stratégiai keretrendszerünk fő elemei: nyertes portfólió, versenyelőny az innováció területén, fenntarthatóság és digitalizáció, valamint jövőorientált üzleti folyamatok, melyeket együttműködő kultúra és elkötelezett munkatársak erős alapja támaszt alá.

Shaping our Future - Thumbnail

NYERŐ 2020-as ÉVEK
CÉLZOTT NÖVEKEDÉS

Üzleti és márka portfólió szisztematikus továbbfejlesztése

Stratégiai irányvonalunk kulcseleme az aktív portfóliókezelés. Több mint egymilliárd összforgalmú márkákat és termékkategóriákat azonosítottunk – túlnyomórészt a fogyasztói üzleti területünkön –, melyek nagy részét már eladtuk vagy a Céltudatos Növekedési Programunk bevezetése óta megszüntettünk. Ezenkívül a M&A tevékenységek is a Henkel stratégia szerves részét képezik. Az akvizíciók fő kritériumai a potenciális célpontok elérhetősége, stratégiai illeszkedése és pénzügyi vonzereje. Erős mérlegünket nagy hatású akvizíciók megvalósítására fogjuk használni. Míg célunk az Adhesive Technologies üzletágunk vezető szerepének kiterjesztése felvásárlások révén, addig fogyasztói területeink esetében a különböző országokban és kategóriákban való vezető pozíciókra, valamint a „fehér foltokra” és új üzleti modellekre összpontosítunk.

A hatékony innovációk felgyorsítása még több befektetéssel

Célunk a hatásos innovációk felgyorsítása, beruházásokkal támogatva. Ez magában foglalja a fokozott innovációs megközelítést, például a digitális eszközök és adatok használatának kiterjesztésével a gyorsabb és jobb betekintés érdekében. Miközben a döntéshozatalt a szervezetben még közelebb visszük a piachoz és továbbra is kihasználjuk a nyitott innováció és ötletgyűjtés lehetőségét, agilis megközelítéseket is alkalmazunk és továbbra is befektetünk inkubátorokba és innovációs központokba. Ez mind lehetővé teszi a hatékony innovációk fejlesztését mindkét üzletágunkban. Az innovációkat és márkákat következetes befektetésekkel támogatjuk a fő kategóriákban és régiókban. A Henkel ezért ismét jelentősen növelte növekedési beruházásait a reklámozás, a digitalizáció és az IT területen.

A fenntarthatóság növelése a már bizonyított ambiciózus célokkal

A sikeres múltunkra építve és a 2020, és az azt követő évekre vonatkozó céljaink további előrelépésére támaszkodva, arra törekszünk, hogy a fenntarthatóságot versenyelőnyként erősítsük meg.

Három olyan kulcsfontosságú témában határoztuk meg mérföldköveket, amelyek nagyon fontosak a fogyasztók, vevők, üzleti partnerek és a társadalom egésze számára: 2030-ra a klímapozitív működés érdekében, azt tervezzük, hogy 2025-ig 65%-kal csökkentjük termelésünk szénlábnyomát, valamit fogyasztóinkkal, vevőinkkel és beszállítóinkkal együttesen 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarítunk meg a 2010-es bázis évhez képest. Célunk továbbá, hogy 2030-ra a beszerzett villamos energia 100 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerjük. A körforgásos gazdaság és a környezeti műanyag hulladékmentesség érdekében ambiciózus csomagolási célokat tűztünk ki 2025-re: A Henkel csomagolások 100%-a újrahasznosítható vagy újrafelhasználható1 lesz, és a fogyasztási termékeink csomagolásában a fosszilis alapú szűz műanyagokat 50%-kal csökkentjük. Szeretnénk fokozni a közösségekre gyakorolt pozitív társadalmi hatásunkat is – partnereinkkel közösen 100 százalékosan felelősségteljes beszerzéssel, közel 48 000 elkötelezett munkatársunk bevonásával, és 2030-ig világszerte 30 millió ember életkörülményeinek javításával. A fenntarthatóság minden tevékenységbe szilárdan rögzül. Azzal, hogy a fenntarthatóságot innovációs stratégiáik központi pillérévé állítják, a Consumer üzleti terület továbbfejleszti termékportfólióját, különös tekintettel a fenntartható csomagolási megoldásokra és a márkák célzott terjeszkedésére. Az Adhesive Technologies továbbra is kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket olyan termékek és technológiák fejlesztésével, amelyek iparági normákat állítanak fel.

Digitalizálás révén hozzáadott értékteremtés a partnerek és fogyasztók számára

A jövőben célunk a digitalizálás révén növelni a hozzáadott értékét vevőink és fogyasztóink számára. Szeretnénk tovább növelni az 1:1 arányú részvételt és a digitális értékesítést, mégpedig úgy, hogy kibővítjük a meglévő digitális platformokat és újakat vezetünk be fogyasztóinkkal ápolt közvetlen kapcsolataink érdekében. Az ipari vállalkozások teljes körű ügyfélközpontú digitalizálásának célja új üzletek szerzése, valamint az ügyfélélmény további digitalizálása minden érintkezési ponton. Ezen túlmenően tovább folytatjuk a teljes körű adatintegrációt. Ez lehetővé teszi számunkra például, hogy mesterséges intelligencián alapuló innovatív és testreszabott megoldásokat hozzunk létre. A digitális terület tehetségeibe is kívánunk befektetni, különösen a jövőbeni készségekkel és mélyreható technológiai ismeretekkel rendelkező tapasztalt mérnököket illetően. Végül pedig elő kívánjuk mozdítani a digitális üzleti tevékenységet és hatékonyságot. Teljesen át fogjuk szervezi digitális megoldásainkat, létrehozva egy új digitális struktúrát, „Digital Business” néven. Múlt év végén létrehoztuk a Chief Digital and Information Officer (CDIO) tisztséget. A Henkel digitális és IT csapatait egyesítettük a CDIO vezetésével, aki közvetlenül az igazgatóság elnökének jelent. 

A Henkel új „Digital Business” modellje két pillérre épül: Egyrészt az „üzleti technológia” terület, amely az üzleti folyamatok és az informatikai rendszerek folyamatos optimalizálásáért felel. Másrészt a „Henkel Digital”, új egység feladata a piacorientált inkubációs és innovációs tevékenység. A fenti tevékenységek ellátása érdekében digitális innovációs központok létrehozását tervezzük Berlinben, a Szilícium-völgyben és Ázsiában. 

1 Kivéve a ragasztó termékek, amelyeknél a termék maradéka befolyásolhatja az újrahasznosítást.

Üzleti folyamatok átalakítása, hogy azok áttekinthetők, gyorsak és egyszerűek legyenek 

Átalakítjuk működési modellünket a teljes vállalaton belül, hogy az áttekinthető, gyors és egyszerű legyen. Folyamatosan javítjuk folyamataink és struktúráink versenyképességét. Egyre inkább új üzleti modellek fejlesztésén dolgozunk. Gyorsabb döntéshozatal mellett fokozzuk a vevők és fogyasztók közelségét és folyamatosan törekszünk a hatékonyság javítására.

Együttműködési kultúra megerősítése, a munkavállalók számára nagyobb mozgástérrel

A Henkel jövőbeli sikerének kulcsa az erős kultúra, a közös értékek és a csapatmunka egyértelmű kerete. Első lépésként bevezettük 2019-ben világszerte minden munkatársunkat érintő Leadership Commitments programunkat. Erre építve fel kívánjuk gyorsítani a kulturális változásokat, előmozdítani az együttműködés és a lelkesítés kultúráját, felkészíteni munkatársainkat a jövő szempontjából releváns készségekre, és lehetővé tenni számukra a folyamatos fejlődését.