Fenntartható csomagolás

Megvédi a termékeket, amelyeket szeretünk és tájékoztatást nyújt arról, hogyan kell biztonságosan és felelősségteljesen használni őket – de a csomagolásnak a körforgásos gazdaság részévé kell válnia.

Haiti-Branded-Market-2-1024x683_eciRGBv2

Csomagolási stratégiánk: Erős fókusz, ambiciózus célok

A Henkelnél felismertük a csomagolással kapcsolatos felelősségünket. Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság előmozdítására és az elkötelezettség életre hívására, ambiciózus célok révén. Stratégiánk a körforgásos gazdaság koncepciója köré épül, és arra összpontosít, hogy a kör lezárására a fenntartható forrásokból származó anyagokat és az intelligens tervezést alkalmazzuk – az emberek és a bolygó javára.

2025-ös csomagolási céljaink áttekintése

  • A Henkel csomagolások 100%-a újrahasznosítható, újrafelhasználható.
  • Célunk, hogy 50%-kal csökkentsük a fosszilis forrásokból származó szűz műanyagok mennyiségét fogyasztási termékeink csomagolásában. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy az újrahasznosított műanyag arányát több mint 30%-ra növeljük, csökkentve a műanyag mennyiségét és egyre inkább bioalapú műanyagot használunk.
  • Segíteni akarunk annak megakadályozásában, hogy a hulladék a környezetbe kerüljön. Ennek elérése érdekében támogatjuk a hulladékgyűjtési és újrahasznosítási kezdeményezéseket. Innovatív megoldásokba és technológiákba fektetünk be a zártkörű újrahasznosítás elősegítésére, illetve arra törekszünk, hogy évente több mint 2 milliárd fogyasztót érjünk el újrahasznosításról szóló célzott információkkal.

Emellett arra törekszünk, hogy az általunk használt papír és karton 100%-át újrahasznosított anyagból készítsük, vagy amennyiben szűz rost szükséges, az fenntartható erdőgazdálkodásból származó.

Partnerségek az értéklánc mentén: Együtt erősebbek vagyunk

E célok elérésére tett erőfeszítéseinket az egyes iparágakból származó partnerekkel folytatott szoros együttműködés biztosítja, hogy ösztönözze a csomagolásfejlesztés innovációját. Például a vállalatunk részt vesz a New Plastics Economy (Új műanyaggazdaság) projektben, amely az érdekeltek bevonásával újragondolja és átformálja a műanyagok jövőjét, és lendületet teremt a körforgásos gazdaság irányába. 2019 januárja óta a Henkel is alapító tagja az új globális Alliance to End Plastic Waste szövetségnek. A Szövetség olyan megoldásokat dolgoz ki, amelyek minimalizálják és kezelik a műanyag hulladékot. Ezenkívül előmozdítja a használt műanyagokra vonatkozó megoldásokat azáltal, hogy elősegíti a körforgásos gazdaságot.

Ezzel párhuzamosan együttműködünk különböző szervezetekkel, amelyek az újrahasznosítási infrastruktúra fejlesztésén dolgoznak, különösen a fejlődő országokban, ahol a csomagolóanyagok újrahasznosítására szolgáló megfelelő rendszerek gyakran nincsenek helyben. Ebben az összefüggésben az első, globális gyorsan fejlődő fogyasztóipari vállalat lettünk, amely szövetségre lépett a Plastic Bank-kel. A szociális vállalkozás célja, hogy megállítsa a műanyagok elterjedését az óceánokban és a szegénységben élők számára lehetőséget kínáljon, hogy pénzhez vagy szolgáltatásokhoz jussanak a környezetből származó műanyag hulladék eltávolításával.

2019 végéig Haitin több mint 200 tonna műanyagot gyűjtöttek össze. Ezután ezt szétválogatták, majd ezt követően Social Plastic® néven bekerült az újrahasznosítási értékláncba. Ezt az anyagot a Plastic Bank igazolta, ezzel jelezve, hogy a gyűjtők a piaci árnál magasabb árat kaptak a műanyag hulladékokért. Az újrahasznosított Social Plastic®-et termékekhez vagy csomagolásokhoz is lehet használni, ily módon bezárva az anyagciklus körfolyamatát.

2019-ben a Henkel megtette a következő lépést a Plastic Bankkal való partnerségében, és további öt évre meghosszabbította az együttműködést. A 2017-ben elindított partnerség eredményeit követően a Henkel támogatni kívánja a folyamatban lévő projekteket Haitin, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. A vállalat jelentősen hozzájárul több mint 400 egyiptomi Plastic Bank-gyűjtőpont infrastruktúrájának fejlesztéséhez. Az együttműködés célja a Social Plastic®, mint csomagolás előállításához szükséges forrás elérhetőségének javítása. Az egyiptomi gyűjtési infrastruktúra fejlesztése további 5000 tonnás kapacitást eredményez évente. Ez egymilliárd műanyag flakonnak felel meg öt év alatt. A Henkel csak 2020-ban több mint 600 tonna újrahasznosított anyagot - Social Plastic®-et - integrál termékcsomagolásába. Az együttműködés kezdete óta a Plastic Bank további gyűjtőközpontokat nyitott Haitiben. Továbbá a Henkel segítette a szervezetet az ellátási lánc létrehozásában, hogy biztosítsa az összegyűjtött műanyag hulladékok feldolgozhatóságát és újrahasznosíthatóságát, hogy végül visszatérhessenek az értékláncba.

 stationery

Mi következik: A fenntarthatóbbá válás

A csomagolás folyamatosan változik az új innovatív tervek és a változó fogyasztói elvárások miatt. Ez az állandó átalakulás izgalmas lehetőségeket kínál a csomagolás negatív környezeti hatásának minimalizálására. A Henkelnél szakértőink elkötelezettek a csomagolás fenntarthatóbbá tételének lehetőségei mellett – védve a kedvelt termékeket, ezzel hozzájárulva bolygónk megóvásához.