Fenntartható csomagolás

Megvédi a termékeket, amelyeket szeretünk és tájékoztatást nyújt arról, hogyan kell biztonságosan és felelősségteljesen használni őket – de a csomagolásnak a körforgásos gazdaság részévé kell válnia.

A csomagolás kulcsszerepet játszik modern életmódunkban. Enélkül a legtöbb termék már azelőtt lejárna, vagy megsérülne, mielőtt megérkezik a boltba. Gyakran rámutatnak arra, hogy a csomagolás bolygónk egyik legfőbb „gonosza” a környezeti fenntarthatóságért folytatott harcban, mert használat után hulladékká válik. Éppen ezért keresik a különböző iparágak vállalatai a kör lezárásához vezető utat, valamint céljuk még a csomagolás negatív környezeti hatásának minimalizálása, miközben továbbra is élvezik annak pozitív előnyeit.

Ez a keresés a különböző készségű emberekre támaszkodik – de a csomagolás tervezői a kulcsfontosságú szereplők a fenntartható csomagolás kihívásainak kezelésében. A használat után a csomagolás könnyebb újrahasznosításától a több újrahasznosított anyag új csomagolásba történő integrálásáig: A szakértők olyan csomagolást hoznak létre, amely megvédi a kedvelt termékeket, ezzel hozzájárulva bolygónk megóvásához.

A körforgásos gazdaság felé: Anyaghasználat újra és újra

A csomagolás legnagyobb problémája az, hogy amint a fogyasztó befejezi a termék használatát, rendszerint hulladékká válik. Ezért az intelligens csomagolás szakértői az újrahasznosításra optimalizált formatervezési minták létrehozására összpontosítanak. Azáltal, hogy a meglévő csomagolást könnyebben újrahasznosíthatóvá teszik – és az új csomagolásban egyre több újrahasznosított anyagot használnak fel – a vállalatok segíthetnek, hogy az anyagok hosszabb ideig maradjanak az értékláncban.

Ez az ötlet áll a körforgásos gazdaság modelljének középpontjában: Olyan gondolkodásmód, amellyel az anyagokat felhasználásuk után összegyűjtik és feldolgozzák, így újra és újra felhasználhatók vagy újrahasznosíthatók. Ez kiküszöböli a hulladékot és csökkenti a csomagolás környezeti hatását – mindaddig, amíg erős újrahasznosítási és hulladékgazdálkodási rendszerek vannak érvényben.

Csomagolási stratégiánk: Erős fókusz, ambiciózus célok

A Henkelnél felismertük a csomagolással kapcsolatos felelősségünket. Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság előmozdítására és az elkötelezettség életre hívására, ambiciózus célok révén. Stratégiánk a körforgásos gazdaság koncepciója köré épül, és arra összpontosít, hogy a kör lezárására a fenntartható forrásokból származó anyagokat és az intelligens tervezést alkalmazzuk – az emberek és a bolygó javára.

Ambitious packaging targets - Thumbnail

2025-ös csomagolási céljaink áttekintése

  • A Henkel csomagolások 100%-a újrahasznosítható, újrafelhasználható.
  • Célunk, hogy 50%-kal csökkentsük a fosszilis forrásokból származó szűz műanyagok mennyiségét fogyasztási termékeink csomagolásában. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy az újrahasznosított műanyag arányát több mint 30%-ra növeljük, csökkentve a műanyag mennyiségét és egyre inkább bioalapú műanyagot használunk.
  • Segíteni akarunk annak megakadályozásában, hogy a hulladék a környezetbe kerüljön. Ennek elérése érdekében támogatjuk a hulladékgyűjtési és újrahasznosítási kezdeményezéseket. Innovatív megoldásokba és technológiákba fektetünk be a zártkörű újrahasznosítás elősegítésére, illetve arra törekszünk, hogy évente több mint 2 milliárd fogyasztót érjünk el újrahasznosításról szóló célzott információkkal.

*Kivéve azokat a ragasztó termékeket, amelyekben a maradékanyagok befolyásolhatják az újrahasznosíthatóságát vagy szennyezik az újrahasznosítási folyamatokat. 

Emellett arra törekszünk, hogy az általunk használt papír és karton 100%-át újrahasznosított anyagból készítsük, vagy amennyiben szűz rost szükséges, az fenntartható erdőgazdálkodásból származó.

Partnerségek az értéklánc mentén: Együtt erősebbek vagyunk

E célok elérésére tett erőfeszítéseinket az egyes iparágakból származó partnerekkel folytatott szoros együttműködés biztosítja, hogy ösztönözze a csomagolásfejlesztés innovációját.

  • New Plastics Economy: vállalatunk részt vesz a New Plastics Economy (Új műanyaggazdaság) projektben, amely az érdekeltek bevonásával újragondolja és átformálja a műanyagok jövőjét, és lendületet teremt a körforgásos gazdaság irányába.
  • Alliance to End Plastic Waste: Henkel is alapító tagja az új globális Alliance to End Plastic Waste szövetségnek. A Szövetség olyan megoldásokat dolgoz ki, amelyek minimalizálják és kezelik a műanyag hulladékot. Ezenkívül előmozdítja a használt műanyagokra vonatkozó megoldásokat azáltal, hogy elősegíti a körforgásos gazdaságot.
  • Recyclate Forum: ennek a kezdeményezésnek a célja a körkörös gazdasággal kapcsolatos ismeretek terjesztése a fogyasztók körében. Jelenleg több, mint 40 tagból áll, amelyek között kiskereskedők, gyártók, hulladékkezelő vállalatok, csomagolóanyag gyártók és politikusok is megtalálhatók.
  • European Plastics Pact és U.S. Plastics Pact: A Henkel műanyag paktumokat írt alá mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Vállalatunk az elsők között írta alá ezeket a regionális megállapodásokat, melyek közös célokat tűz ki a kormányok és a vállalatok számára a körkörös gazdaság megvalósítása érdekében, amelyben a műanyagokat újra és újra felhasználják.
  • CEFLEX: A Henkel alapító tagja a CEFLEX-nek is, amely egy több, mint 130 európai társaságot és szervezetet tömörítő konzorcium, amelyek mindegyike igyekszik a több film- vagy fóliarétegből álló és sokszor nehezen szétválasztható rugalmas csomagolások újrahasznosítását megkönnyíteni.


Ezzel párhuzamosan együttműködünk különböző szervezetekkel, amelyek az újrahasznosítási infrastruktúra fejlesztésén dolgoznak, különösen a fejlődő országokban, ahol a csomagolóanyagok újrahasznosítására szolgáló megfelelő rendszerek gyakran nincsenek helyben. Ebben az összefüggésben az első, globális gyorsan fejlődő fogyasztóipari vállalat lettünk, amely szövetségre lépett a Plastic Bank-kel. A szociális vállalkozás célja, hogy megállítsa a műanyagok elterjedését az óceánokban és a szegénységben élők számára lehetőséget kínáljon, hogy pénzhez vagy szolgáltatásokhoz jussanak a környezetből származó műanyag hulladék eltávolításával.

Mi következik: A fenntarthatóbbá válás

A csomagolás folyamatosan változik az új innovatív tervek és a változó fogyasztói elvárások miatt. Ez az állandó átalakulás izgalmas lehetőségeket kínál a csomagolás negatív környezeti hatásának minimalizálására. A Henkelnél szakértőink elkötelezettek a csomagolás fenntarthatóbbá tételének lehetőségei mellett – védve a kedvelt termékeket, ezzel hozzájárulva bolygónk megóvásához.