2018. júl. 4.  Budapest

Különleges projekt az MIT kezdeményezés évfordulójának alkalmával

A Henkel idén már 20. éve népszerűsíti az önkéntes elkötelezettséget

Két évtizeddel ezelőtt a Henkel volt az egyik első németországi vállalat, amely munkavállalói és a már nyugdíjba vonult korábbi munkatársai segítésére olyan programot hozott létre, mely önkéntes elköteleződésüket támogatja: a MIT – „Miteinander im Team” kezdeményezést. Ennek az évfordulónak a megünneplésére 50.000 eurós külön adományt utalnak egy nepáli anyaotthonnak.

Segítség a nepáli kismamáknak

Az 50.000 eurós adomány egy anya- és gyermek egészségügyi központ létrehozását hivatott finanszírozni Namjung nepáli faluban. A központban szülőszobát rendeznek be, ahol biztosítják a szülés előtti és az azt követő ápolást, így az anyák biztonságban hozhatják világra gyermekeiket. Az anyák halálozási aránya még mindig nagyon magas a Nepálhoz hasonló országokban: körülbelül 20-szor magasabb, mint Németországban. Namjung falu hatórás sétára fekszik a legközelebbi várostól, és még mindig szenved a 2015-ös földrengés következményeitől. Ez nagyon megnehezíti a fiatal anyák és újszülöttek megfelelő orvosi ellátását. A Német-Nepáli Társasággal ("Deutsch-Nepalesische Gesellschaft") együttműködve, és Ram Thapa tiszteletbeli konzul támogatásával a Henkel munkatársa, Susanne Volkmann Düsseldorfból – ahol a vállalat központja található – most kézbe veszi ennek a problémának a megoldását.

Volkmann több éven keresztül végzett önkéntes munkát Nepálban, rendszeresen ott töltve éves szabadságának egy részét. Az elmúlt 10 év során erőfeszítéseit az MIT-kezdeményezés is támogatta, mely pénzügyi adományokat és munkahelyi szabadságot biztosított számára.

A jövőben két további projekthez további 40.000 eurót adományoznak. Egyrészt a "Bottle classroom Project-hez", amely osztálytermeket épít Guatemalában régi műanyag palackok használatával, másrészt a vietnami és szingapúri munkatársakból álló csapatnak, akik úgy döntöttek, hogy a hegyvidéki Gia Lai régióban található menedékhelyeket osztálytermekké alakítják.

Az MIT kezdeményezés: Érkezik a segítség

A kezdeményezés elindítását követő húsz évben a Henkel közel 14.000 jótékonysági projektet támogatott több mint 100 országban a Fritz Henkel Alapítványon keresztül – nemcsak anyagi és pénzbeli adományokkal, hanem időt is ajándékozott, mivel a munkavállalóknak fizetett szabadságot biztosít annak érdekében, hogy eredményeket érhessenek el a területen. Hiszen az önkéntesség előmozdítására irányuló kezdeményezés központi szereplői a vállalat alkalmazottai és nyugdíjba vonult korábbi munkavállalói. A világszerte megszámlálhatatlan megvalósuló MIT-projektek az óvodákban és iskolákban történő segítségnyújtástól, az oktatási projektek támogatásától és a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek nyári üdültetési programjaitól kezdve a Speciális Olimpia támogatásán át egészen az ugandai árvaházakig vagy akár ifjúsági futballedzőként való önkéntességig kiterjed.

Az önkéntes társadalmi szerepvállalás, amely vállalati polgárságként is ismert, a Henkel vállalati kultúrájának a Fritz Henkel 1876-os cégalapítása óta szerves része. A Fritz Henkel Alapítványon keresztül a vállalat üzleti tevékenységein túl és azon felül is elkötelezettséget vállal – ez egy olyan erőfeszítés, amely nagymértékben a vállalat alkalmazottainak önkéntes szerepvállalására támaszkodik.

Magyarországon megvalósuló kezdeményezések

A Henkel Magyarország jelenlegi munkatársai és nyugdíjba vonult kollégái számos önkéntes projekt szervezésében és sikeres megvalósításban vállalnak szerepet. Csak az elmúlt 3 év alatt munkatársaink által benyújtott pályázatokra elnyert összeg meghaladta a 30 millió forintot. A Fritz Henkel Alapítvány által nyújtott pénzbeli és természetbeni adományok a társadalmi szükségletek, oktatás és tudomány, egészség, környezet és környezetvédelem valamint művészet témakörökbe csoportosítva: szülői munkaközösségek, sportegyesületek, óvodai, iskolai, valamint egészségügyi intézmények támogatására irányultak. „Munkatársaink önkéntes tevékenységeinek típusa nagyon színes és különböző, egy valami azonban mindegyikben közös, a társadalmi szerepvállalás felé való teljes elköteleződés” – mondta Dr. Fábián Ágnes ügyvezető igazgató.

Sajtóközlemény (1,7 MB)

Susanne kezdeményezésével egy nepáli kis faluban anya- és gyermek egészségügyi központ valósul meg.

Zsófia kezdeményezésével óvodás gyerekek tanulhatták meg környezetünk megóvását és a vegyszerek környezetre gyakorolt hatását.