2018. szept. 12.  Budapest

A körforgásos gazdaságot támogató kibővített stratégiai keret

A Henkel ambiciózus célokat fogalmazott meg a fenntartható csomagolás terén

A jelenlegi erőfeszítésekre és a fenntartható csomagolás terén elért előrehaladásra építve a Henkel tovább fokozza elkötelezettségét a körforgásos gazdaság további előmozdítása mellett: A vállalat kibővített stratégiai keretbe ágyazott további célokat tűzött ki maga elé. 2025-ig a Henkel által használt csomagolóanyagok 100 százaléka újrahasznosítható, újrahasználható vagy komposztálható lesz*. Ugyanezen idő alatt a Henkel 35 százalékban újrahasznosított műanyagot kíván felhasználni az általa Európában forgalmazott fogyasztási cikkekhez és termékekhez.

A Henkel több évtizede foglalkozik a csomagolóanyagok fenntarthatóságával: A vállalat összes csomagolóanyagát úgy tervezték, hogy azok megfeleljenek a fogyasztók elvárásainak, a lehető legkevesebb anyag – és a leginkább fenntartható anyagok – felhasználása mellett. A körforgásos értéklánc három kulcsfázisát is tükrözve a Henkel új stratégiai keretrendszere holisztikus megközelítést alkalmaz. Hangsúlyozza a vállalat azon törekvését, hogy a fenntarthatóság szempontjából vezető szerepet töltsön be egy fenntartható jövő felé haladva a különböző iparágakat képviselő partnereivel együtt.

„A vállalkozások, a fogyasztók, a kormányok és más szervezetek számára most fontosabb, mint valaha, hogy a körforgásos gazdaság felé vezető előrehaladást előmozdítsák. Csak a lehető legtöbb anyag újrafelhasználásával és újrahasznosításával leszünk képesek a bolygónk adta erőforrás-korlátokon belül megfelelően élni. Ez a koncepció jelenti a fenntartható csomagolóanyagok általunk való megközelítésének kulcsát” – mondja Kathrin Menges, a Henkel humán erőforrás ügyvezető alelnöke és a Henkel fenntarthatósági tanácsának elnöke. „A teljes értékláncban jelen lévő partnereinkkel együtt a fenntartható forrásokból származó anyagokat intelligens tervezés révén szeretnénk hasznosítani a körforgás megvalósításához – az emberek és a bolygó javára.””

A fenntartható csomagolás kiterjesztett stratégiai kerete

A Henkel fenntartható csomagolásra vonatkozó új keretrendszere a körforgásos értéklánc három kulcsfázisát tükrözi. E fázisok mindegyike konkrét intézkedésekben jelenik meg:

  • Fenntartható forrásokból származó anyagok: A Henkel elkötelezte magát amellett, hogy a fenntartható anyagok növekvő arányát használja a termékek csomagolásához – mind az újrahasznosított anyagok, különösen az újrahasznosított műanyagok mind pedig a megújuló anyagok, mint például a papír és a karton felhasználására vonatkozóan.
  • Intelligens csomagolás tervezése: Mivel az újrahasznosított vagy megújuló csomagolóanyagok gyakran eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek - pl. a stabilitáshoz és a megjelenéshez kapcsolódóan -, az intelligens tervezés előfeltétele a primer anyagok további felváltása a Henkel termékcsomagolása terén - ezért a vállalat még erőteljesebben koncentrál a tervezési elvekre, amelyek a körforgásos gazdaság működését a kezdetektől fogva lehetővé teszik. Az intelligens tervezés a csomagolási koncepciók újragondolását is jelenti: A Henkel innovatív megoldásokat tár fel a teljes értéklánc mentén, pl. a szállítási csomagolás és a kapcsolódó logisztika területén. Ezenkívül a Henkel folytatja erőfeszítéseit az általa használt csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése és annak biztosítása érdekében, hogy csak a feltétlenül szükséges csomagolást használja.
  • A kör bezárása: A Henkel elkötelezte magát annak biztosítása iránt, hogy termékeinek csomagolása újrahasznosítható legyen felhasználásuk után, pl. partnerségekkel a megfelelő újrahasznosítási rendszerek támogatásával. A vállalat tovább vizsgálja az olyan megoldásokat is, mint az újratöltő rendszerek, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára a csomagolás újrafelhasználását. A Henkel aktív módon kutatja az olyan anyagokat, amelyek lehetővé teszik a csomagolás visszajutását a természetbe, például olyan biológiailag lebomló anyagokat, amelyek megfelelnek a nemzetközi komposztálási szabványoknak.

Partnerségek a csomagolás fenntarthatóságának előmozdítása érdekében

A fenntartható csomagolás felé való haladás csak akkor lehetséges, ha az iparágak és az értéklánc mentén működő szervezetek együttműködnek egymással. Ezért a Henkel számos partnerrel együttműködik az innováció ösztönzése érdekében a csomagolóanyagok fejlesztése terén, valamint az egyre jobb újrafeldolgozási infrastruktúra elősegítéséért. Például a vállalat részt vesz a „New Plastics Economy (Új műanyaggazdaság)” projektben, ez Ellen MacArthur Alapítvány által vezetett kezdeményezés, amely az érdekeltek bevonásával újra gondolja és átformálja a műanyagok jövőjét, és lendületet teremt a körforgásos gazdaság irányába. A Henkel ezen kívül partnerséget alkot a Plastic Bankkal, egy olyan társadalmi vállalkozással, amely meg akarja akadályozni az óceáni műanyagok további felhalmozódását, és lehetőséget kíván nyújtani a szegénységben élőknek azáltal, hogy lehetőséget ad számukra a pénzkeresethez vagy szolgáltatások igénybevételéhez a műanyaghulladéknak a helyi környezetből történő eltávolításával. Az összegyűjtött műanyag újrahasznosítható.

További információk a Henkel általi megközelítésről és a fenntartható csomagolásra vonatkozó célokról: www.henkel.com/sustainability/positions/packaging.


* kivéve a ragasztóanyagokat, amelyeknél a maradék anyag hatással lehet az újrafeldolgozhatóságra

A körforgásos gazdaság irányában haladva: A Henkel fenntartható csomagolásra vonatkozó új stratégiai keretrendszere a körforgásos értéklánc három kulcsfázisát tükrözi.

Egy kompaktabb formulának és egy újratervezett flakonnak köszönhetően folyékony mosószerei - például a Persil - számára a Henkel abszolút mértékben csökkentette a csomagolóanyagokat, ami évi 3 500 tonna műanyagot jelent. A flakonok 100 %-ban újrahasznosíthatók.

A Henkel számos eredményt ért el a fenntartható csomagolás terén. Például az új Nature Box haj- és testápolási márka flakonjai 25%-os újrahasznosított műanyagot tartalmaznak. A kupak 25%-ban újrahasznosított anyagot tartalmaz fogyasztás utáni hulladékból.

A Pro Nature termékskála PET palackjai a biff, a Sidolin és a Pril márkákat tekintve 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek. A utántöltő csomagok lehetővé teszik a fogyasztók számára az eredeti csomagolás újrafelhasználását.

A Pattex Made at Home multifunkcionális ragasztóhoz használt flakon - és az állítható adagoló fej a vékony és széles felületű ragasztáshoz – 100%-os újrahasznosított anyagból készül.