2020. júl. 14.  Düsseldorf / Németország

Innovatív, fenntartható 70 millió dollár értékű finanszírozás

A Henkel elsőként kötött műanyag hulladék csökkentési kötvényt

A Henkel újabb lépést tesz a vonzó vállalati finanszírozási eszközök és a fenntarthatóság terén elért haladás ötvözésében: A Henkel világviszonylatban elsőként kötött „Plastic Waste Reduction Bond” műanyag hulladék csökkentési kötvényt. A japán Dai-ichi Life és a Dai-ichi Frontier Life biztosító társaságokkal kötött kötvényből származó bevételeket a Henkel kifejezetten műanyaghulladék-csökkentési tevékenységeivel kapcsolatos projektekre és kiadásokra fordítja. A kötvény öt éves lejáratú, teljes volumene 70 millió dollár.

A „Plastic Waste Reduction Bond” műanyag hulladék csökkentési kötvény hangsúlyozza a Henkel elkötelezettségét a körforgásos gazdaság előmozdítása, a műanyaghulladék csökkentése, és ezáltal a fenntartható pénzügyek mellett. Ugyanakkor lehetőséget nyújt további tapasztalatok szerzésére a fenntarthatósági szempontokat is magában foglaló pénzügyi termékekről. 2018-ban a Henkel volt az első vállalat Németországban, amely szindikált „Fenntarthatósági hiteleket” kötött, azaz egy olyan hitelkeretet, amely a Henkel teljesítményéhez kapcsolódik három független fenntarthatósági besorolásban.

Hozzájárulás a Henkel fenntarthatósági céljainak eléréséhez

„A fenntarthatóság nemcsak a jövőbere vonatkozó stratégiai keretünk szerves részét képezi, de egyre fontosabbá válik a befektetők és a pénzügyi piacok szempontjából is.  Büszkék vagyunk arra, hogy elsőként vállalkozunk egy műanyag hulladék csökkentési kötvény kibocsátására, és ezáltal ismét vonzó feltételekkel innovatív, fenntartható befektetéseket kötünk. A finanszírozási koncepciók és a műanyag hulladék csökkentését célzó kezdeményezéseink összekapcsolásával a pénzügyi csoport folyamatos elkötelezettségét mutatja, miszerint aktívan hozzájárulunk fenntarthatósági programunkhoz” – mondta Marco Swoboda, a Henkel pénzügyi igazgatója.

„A műanyag hulladék az egyik legnagyobb környezeti kihívás az egész világon. Megerősítettük egyértelmű elkötelezettségünket a fenntarthatósági tevékenységeink felgyorsítása iránt, és ambiciózus célok elérésére törekszünk a műanyag hulladék csökkentése illetve a körforgásos gazdaság elősegítése érdekében” – tette hozzá Sylvie Nicol, a Henkel igazgatóság emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős tagja. „Ez a műanyag hulladék csökkentési kötvény erőteljes jele azon meggyőződésünknek, hogy különösen ilyen időkben, a jelenlegi COVID 19 válság közepette, fokoznunk kell erőfeszítéseinket a fenntartható megoldások és koncepciók előmozdítására az egész szervezetben, a teljes értéklánc mentén.”

„A Dai-ichi Life ösztönözte az ESG-befektetéseket, és aktívan fektetett be zöld és társadalmi kötvényekbe. Ez az első olyan vállalati kötvény, amelyet kizárólag a műanyag hulladék csökkentésére fordítanak. Mivel a kötvényt a gyártó bocsátja ki, a hatás közvetlenül az ellátási láncba jut, például a  Henkel fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat fejlesztett ki, az újrahasznosított műanyag mennyiségének növelésével – mondta Kenjiro Okazaki, a Dai-ichi Life globális fix jövedelmű befektetési osztály igazgatója. „Arra számítunk, hogy a műanyag hulladék csökkentési kötvény hozzájárul a fenntartható gazdaság előmozdításához és a műanyaghulladék csökkentéséhez."

Kezdeményezések és partnerségek a műanyag hulladék csökkentése érdekében

A kötvényből származó bevétel hozzájárul azon kulcsfontosságú projektek és tevékenységek finanszírozásához, amelyeket a Henkel 2025-ös csomagolási céljainak elérése érdekében hajt végre. Addigra a Henkel csomagolásának 100%-a újrahasznosítható vagy újrafelhasználható* lesz, a fosszilis alapú szűz műanyagok mennyisége 50%-kal csökken. A Henkel segítséget kíván nyújtani annak megakadályozására is, hogy a műanyag hulladék a környezetbe jusson. A fenntartható csomagolási megoldások kidolgozása mellett a Henkel számos partnerségben és iparágközi kezdeményezésben vesz részt, amelyeknek célja a csomagolásfejlesztés innovációjának ösztönzése és a körforgásos gazdaságba való átállás elősegítése. Például a társaság a Műanyag Hulladékok Szövetsége (AEPW) alapító tagja és a Műanyag Bank partnere.

A HSBC ebben az ügyletben zöld struktúrázási tanácsadóként és vezető menedzserként járt el.

Az ügylet további pénzügyi részleteit nem tették közzé.

További információ a Henkel elkötelezettségéről és a fenntartható csomagolás iránti tevékenységéről a henkel.com/plastic angol nyelvű oldalán található.


* Kivéve azokat a ragasztó termékeket, amelyekben a maradékanyagok befolyásolhatják az újrahasznosíthatóságot vagy szennyezik az újrahasznosítási folyamatokat.

A Dai-ichi Life-ról

A Dai-ichi Life Biztosító Kft. („Dai-ichi Life”) Japán egyik legnagyobb magán életbiztosító társasága. Az 1902. szeptember 15-én alapított Dai-ichi Life volt Japán legrégibb kölcsönös biztosítótársasága, egészen addig, amíg el nem vesztette kölcsönös státuszát és 2010. április 1-jén a Tokiói Értéktőzsdén le nem jegyezték. 2020. március 31-ig az összes tőke összevont alapon 36,4 billió ¥ (335,3 milliárd USD) volt. A tokiói székhelyű Dai-ichi Life körülbelül 55 000 alkalmazottat foglalkoztat és 1260 értékesítési irodával rendelkezik Japánban.

A Dai-ichi Frontier Life-ról

A Dai-ichi Frontier Life Biztosító Kft. („Dai-ichi Frontier Life”), a Dai-ichi Life csoport tagjaként kezdte meg működését 2007 augusztusában. A Dai-ichi Frontier Life-ot a japán bankbiztosítási piac biztosításának előállítójaként hozták létre, és jelenleg kiváló piaci részesedéssel büszkélkedhet. 2020. március 31-ig az összes tőke 8,9 trillió ¥ (82,2 milliárd USD) volt. A tokiói székhelyű Dai-ichi Frontier Life körülbelül 450 főt foglalkoztat és Hokkaidóban, Nagoyában, Oszakaban, Hirosimában valamint Fukuokaban is üzemeltet fiókirodákat.

 

Ez a dokumentum nyilatkozatokat tartalmaz, a jövőbeli üzleti fejlődésre, a pénzügyi teljesítményre és a Henkel számára jövőbeli eseményekre vagy fejleményekre vonatkozóan, amelyek előretekintő nyilatkozatoknak minősülhetnek. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a „vár”, „szándékozik”, „tervez”, „jósol”, „feltételez”, „vél”, „becsül” és hasonló kifejezések. Ez az információ előretekintő megállapításokat tartalmaz, amelyek Henkel AG & Co. KGaA vállalat vezetésének jelenlegi becslésein és feltételezésein alapulnak. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és leányvállalatainak jövőbeli teljesítménye és ténylegesen elért eredményei számos kockázattól és bizonytalanságtól függneki, ezért így lényesegen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a jövőbeli gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse.

Ez a dokumentum kiegészítő pénzügyi mutatókat tartalmaz, amelyeket az alkalmazandó pénzügyi beszámolási keret nem határoz meg egyértelműen, és amelyek alternatív teljesítménymutatók lehetnek (nem GAAP-mutatók). A Henkel nettó eszközállományának, pénzügyi helyzetének és működési eredményeinek értékelésekor ezeket a kiegészítő pénzügyi mutatókat nem szabad külön-külön vagy a konszolidált pénzügyi kimutatásaiban alkalmazandó pénzügyi bezámolási keretekkel összhangban bemutatott pénzügyi mutatók alternatívájaként tekinteni. Más, hasonlóan megnevezett alternatív teljesítménymutatókat jelentő vagy leíró vállalatok eltérő módon számíthatják ki őket.

Ezt a dokumentumot csak tájékoztatő jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak, vagy értékpapírokra vonatkozó eladási ajánlatnak, vagy vásárlásra való felkérésnek.

Sajtóközlemény (934,64 KB)

A Henkel elsőként kötött műanyag hulladék csökkentési kötvényt

A kötvényből származó bevételeket kifejezetten a műanyag hulladék csökkentését célzó projektekre és tevékenységekre fordítják – erre egy példa a Henkel és a Plastic Bank együttműködése