2023. júl. 11.  Budapest

Henkel önkéntesek a hulladékáradat ellen

Több, mint 6 tonna hulladéktól lélegzett fel a Tisza-tó

Június közepén a Tiszai PET Kupa szervezésében környezetvédelmi önkéntesek vették be a Tisza-tó, Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát azzal a céllal, hogy hulladék mentesítsék a folyót és ártereit. A több napon át tartó eseménynek a Henkel csapata is részese volt.

A PET Kupa hulladékgyűjtő versenyt legelőször 2013-ban a Természetfilm.hu Egyesület kezdeményezéseként indították útnak. A kezdeti civil megmozdulásból az eltelt 10 év alatt mára már egy nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi program lett, mely a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére, és a helyes hulladékkezelés fontosságára.

YouTube Thumbnail Henkel Magyarország a Tisza-tavi PET kupán – 2023 (Thumbnail)

„A Henkel elkötelezettsége a fenntarthatóság terén alapvető vállalati értékeink egyike, így nagy örömmel és lelkesedéssel csatlakozunk évről-évre ehhez a természetvédelmi kalandhoz. A Henkel az egyik legrégebbi vállalati támogatója a PET Kupának, először 2017-ben még csak néhány munkatársunk vett részt a hulladékgyűjtő derbin, azonban önkénteseink száma egyre gyarapszik, oly annyira, hogy az idén a Henkel több, mint 20 fős csapattal képviseltette magát és a teljes magyarországi vezetőség is csatlakozott. Nagyon fontos volt számunka, hogy egységként munkatársainkkal együtt, közösen tettünk környezetünkért. Hacsak nincs ott, és nem látja az ember a saját szemével, nem hiszi el a Tisza-parton és a nádasban lévő szemét mennyiségét – mondta Dr. Fábián Ágnes, ügyvezető igazgató

A hulladékok természetből történő eltávolítása és újrahasznosítása mindenki számára nélkülözhetetlen feladat a tisztább, és élhetőbb környezetért. A PET kupa hulladékgyűjtő rendezvényei a felső-tiszai szakaszra, a Tisza-tóra, a Bodrog egy részére, illetve idén már a Marosra is kiterjedt. A Tisza-tó térsége az elmúlt években kiemelt központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. Sajnos a szomszédban dúló háború sem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a java részt Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így a Tisza-tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán. Így hatalmas feladat várt a IV. Tisza-tavi versenyre érkező 12 lelkes pethajós csapatra. Az összesen 200 részvevő naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze, a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék a szervezők becslései szerint legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.

„A Henkel Magyarország csapatával idén is nagy várakozással vágtunk neki a kalandnak, és hatalmas erőbedobással, a hőség és a szúnyogok ellenére odaadással, szorgalommal tisztítottuk a tavat. Ezzel egyrészt az irodai környezetből kiszakadva egy igazán nem mindennapi környezetvédelmi túrán vehettünk részt, másrészt, mi is hozzájárulhattunk vállalatunk műanyaghulladékra irányuló körforgásos gazdaság célkitűzésének megvalósításához” – tette hozzá Szak Zsuzsanna Consumer Brands üzletág igazgató, a Henkel Magyarország vezetőségének tagja.  

A Tisza-tavi versenyen is összegyűjtött tonnaszámnyi hulladék a fajtánkénti átválogatás után akár többféle módon is újra hasznosul, ezzel is előmozdítva a műanyaghulladékok körforgásban tartását. A Henkel körforgásos gazdaságra törekvő ambiciózus célja között a csomagolás, főként a műanyag csomagolás kiemelt hangsúlyt kap. 2025-ig a Henkel termékeinek csomagolása 100%-ban újrahasznosítható, újrafelhasználható lesz*. Ez az arány 2022 végén közel 87 százalék körül volt. Mindemellett a vállalat további célja 50%-kal csökkenteni a fosszilis forrásokból származó szűz műanyagok mennyiségét a fogyasztási termékei csomagolásában. Ezt úgy kívánjuk elérni, hogy az újrahasznosított műanyag arányát több mint 30%-ra növeli, illetve csökkenti a műanyag mennyiségét valamint egyre inkább bioalapú műanyagot használ.

Az idén a Henkel csapatához egy-egy napra Magyarósi Csaba és Puskás-Dallos Peti is csatlakozott. Az eseményről mindketten a saját közösségi média csatornáikon is beszámoltak. A beszámolók a nevükre kattintva érhetők el.


*Kivéve azon termékek, amelyek összetevői vagy maradványai befolyásolhatják az újrahasznosíthatóságot vagy szennyezhetik az újrahasznosítási folyamatokat.

Sajtóközlemény (171,37 KB)

A Henkel az egyik legrégebbi vállalati támogatója a PET Kupának

Először 2017-ben még csak néhány munkatársunk vett részt a hulladékgyűjtő derbin, azonban önkénteseink száma egyre gyarapszik

Idén a Henkel több, mint 20 fős csapattal képviseltette magát és a teljes magyarországi vezetőség is csatlakozott

Több, mint 6 tonna hulladéktól lélegzett fel a Tisza-tó