2023. aug. 2.  Düsseldorf / Németország

A siker kulcsa az újító szellemiség és az innovációs erő

A Henkel az Adhesive Technologies 100 éves fennállását ünnepli

Pontosan 100 évvel ezelőtt kezdte el a Henkel az első ragasztóit értékesíteni a szomszédos cégeknek. A saját mosószer csomagolásához fejlesztett ragasztótól a mai korszerű ragasztó megoldások nyújtásáig több, mint 800 ipari szegmensben, a vállalat világelső ragasztói, tömítőanyagai és funkcionális bevonatai által. A vállalat ragasztói számtalan fogyasztási és ipari termékek szerves részét képezik. A Henkel Adhesive Technologies osztozik ügyfelei elképzeléseiben, és lehetővé teszi úttörő innovációk kifejlesztését olyan területeken, mint a fenntarthatóság, a mobilitás és a digitalizáció.

„Úttörő szellemiségünkkel és innovatív erőnkkel az elmúlt 100 év során a világ legnagyobb ragasztó-, tömítőanyag- és funkcionális bevonatgyártójává váltunk, hozzáadott értéket teremtve több, mint 100 000 ipari ügyfél, valamint fogyasztók milliói számára. A körforgásos gazdaságot lehetővé tevő és a CO2-kibocsátást csökkentő fenntartható megoldások kifejlesztésével világszerte az értékteremtés következő szintjét kívánjuk elérni iparágainkban. Mint, ahogy a múltban, most is szorosan együttműködünk ügyfeleinkkel, hogy a kihívásokat lehetőségekké alakítsuk, és közösen innovatív termékeket és megoldásokat fejlesszünk ki” – mondta Mark Dorn, a Henkel Adhesive Technologies üzletág ügyvezető alelnöke.

A Henkel Adhesive Technologies sikertörténete 100 évvel ezelőtt kezdődött, mert a vállalat a szükségből erényt kovácsolt. Az első világháború vége után a Rajna és a Ruhr-vidék megszállása azzal fenyegetett, hogy a vállalat düsseldorfi székhelyén ragasztóhiány alakul ki, amelyekre a vállalat saját termékeinek, például a mosószerek csomagolásának lezárásához volt szükség. A Henkel ezért 1922-ben elkezdett saját használatra papír-, karton- és csomagolóragasztókat fejleszteni és gyártani. A cég saját ragasztógyárának felépítésével és beindításával 1923. június 26-án megkezdte a ragasztótermékek értékesítését a szomszédos cégeknek is. Az első termékek a Mala festőragasztó és a Tapa tapétapaszta voltak, mindkettő burgonya alapú.

Egy évszázad tele mérföldkövekkel

Az Adhesive Technologies világszerte úttörő szerepet vállalt szabadalmaztatott találmányaival, innovációs erejével és stratégiai felvásárlásokkal. A híres találmányok közé tartozik például az első Pritt ragasztó stift 1969-ben, amit a rúzsok csavaró mechanizmusa ihletet, és több mint 50 éven át forradalmasította a papírgyártást. 2001-ben a Pritt megkapta az „Űrbiztos” minőségi pecsétet, és a Nemzetközi Űrállomásra küldték.

Az ipari szektorban a Henkel ragasztási megoldásai számos területen, például az autóiparban, az elektronikában, a csomagolásban átalakították a gyártási folyamatokat és a terméktervezést. A technológiák testre szabott funkciókat kínálnak, mint például az erős kötést, tömítést, bevonatot, hő- és elektromos vezetőképességet, újrahasznosíthatóságot és még sok mást. A Loctite Corporation 1997-es felvásárlásával az Adhesive Technologies új szintre emelte üzleti tevékenységét az új képességek sikeres integrálásával. Ma a Loctite a világ legnagyobb ragasztómárkája.

Az elmúlt 100 év során a Henkel számos módon bizonyította megoldásainak sokrétű teljesítményét. 1987-ben például a Ceresit termékeket használták a Kínai Nagy Fal felújításánál, 2015-ben pedig a Henkel egy személyre szabott ragasztót fejlesztett ki Tutanhamon híres halotti maszkjának letört szakállának szakszerű visszaillesztésére.

„Nagyon büszkék vagyunk a Henkel Adhesive Technologies 100 éves sikertörténetére. Visszatekintve az elmúlt 100 évre lenyűgözően mutatja technológiai és piaci szakértelmünk folyamatos fejlődését. Az innováció és a figyelemre méltó eredményekkel erős múltjára alapozva szeretnénk egy fényes jövő elé nézni, ahol az Adhesive Technologies továbbra is történelmet ír, és megalkotja a holnap megoldásait” – tette hozzá Mark Dorn.

Világszerte vezető rendkívül hatékony és fenntartható megoldásokkal

Az Adhesive Technologies innovációs tevékenységének középpontjában ma a fenntartható megoldások fejlesztése áll ügyfelei számára. Az üzletág következetesen olyan termékeken dolgozik, amelyek a teljes életciklus során a gyártás és a használat során az erőforrás-hatékonyságot teszik lehetővé, és amelyek természetes formulákon vagy újrahasznosított anyagokon alapulnak. Emellett a Henkel egyre bővülő portfóliót kínál például a csomagolások vagy a fogyasztási cikkek újrahasznosíthatósága és a mindennapi termékek javíthatósága érdekében.

Innovációs képességeinek magasabb szintre emelése érdekében az Adhesive Technologies 2022-ben megnyitotta düsseldorfi székhelyén az Inspirációs Központját. A több, mint 30 laboratóriummal rendelkező modern innovációs központban több, mint 650 Henkel-szakértő dolgozik a ragasztók, tömítőanyagok és funkcionális bevonatok területén a rendkívül hatékony és fenntartható megoldásokon. A korszerű épület ugyanakkor globális ügyfélközpontként is szolgál, ahol az Adhesive Technologies bemutatja teljes technológiai portfólióját, és intenzívebbé teszi az együttműködést a több, mint 800 iparági szegmensből érkező ügyfeleivel. Az üzletág 2023-ban fokozatosan egy újabb globális innovációs központot nyit Sanghajban.

Magyarországon is készülnek ragasztók

A tavaly 10 éves fennállását ünneplő Környei Adhesive Technologies gyár hangsúlyos szereplője a hazai és a régiós ragasztószerpiac ellátásának. Jelenleg négy különböző részlegen folyik multitechnológiás ragasztók gyártása több, mint 45 ország lakossági, szakipari és ipari piacai számára.

A vizes bázisú területen diszperziós, szintetikus termékek készülnek, valamint padló- és faipari ragasztók Aquence, Ceresit, Pattex márkanevek alatt.  Az egyedülálló Hot Melt (ömledék-ragasztó) technológiára kialakított gyártósoroknál kiemelt figyelmet kapnak a higiéniai szempontok, mert az itt előállított ragasztót pelenkák, egészségügyi, kórházi termékek összeállításához alkalmazzák, valamint az élelmiszeripar egyes folyamataiban válnak az adott termék csomagolásának részévé.

Az ipari parkban lévő gyáregységben elektronikai ragasztókat, forrasztópasztát és annak két alapanyagát – fémpor, gyanta – gyártják, melyeket az autó- és elektronikai iparban hasznosítanak. A gyári termelés az olyan dinamikusan fejlődő iparágakhoz, mint az elektronikai ipar és autóipar, átlagosan évi több száz tonna innovatív ipari ragasztótermékkel járul hozzá. Az üzem legújabb gyártási részlegén hővezető szilikon paszta gyártás folyik, ami olyan réskitöltő folyékony anyag, amelyeket a hőteljesítmény javítására terveztek. Ezeknek a termékeknek a felhasználási területe elsődleges az elektronikai-, és az autóipar.

Sajtóközlemény (272,13 KB)

Innovációs képességeinek magasabb szintre emelése érdekében az Adhesive Technologies 2022-ben megnyitotta düsseldorfi székhelyén az Inspirációs Központját

A cég saját ragasztógyárának felépítésével és beindításával 1923. június 26-án megkezdte a ragasztótermékek értékesítését

Az első termékek között volt a burgonya alapú Mala festőragasztó

Mark Dorn, a Henkel Adhesive Technologies üzletág ügyvezető alelnöke

A Pritt Stift a Henkel egyik leghíresebb találmánya, amely megkaptak az „Űrbiztos” minőségi pecsétet 2001-ben

A Kínai Nagy Falon található emlékkő a Ceresit termékek felújítási felhasználásának állít emléket

2015-ben a Henkel egy személyre szabott ragasztót fejlesztett ki Tutanhamon híres halotti maszkjának letört szakállának szakszerű visszaillesztésére

Ma az Adhesive Technologies innovációs tevékenységének középpontjában a fenntartható megoldások fejlesztése áll ügyfelei számára

Az Adhesive Technologies környei gyárában multitechnológiás ragasztók készülnek több, mint 45 ország lakossági, szakipari és ipari piacai számára