Több mint ragasztó: a ragasztás története

A ragasztás története nagyon régre nyúlik vissza. Őseink 200 000 évvel ezelőtt a nyírfa nedvéből készítettek először ragasztót.  Nemzedékről nemzedékre újabb és újabb ragasztókat teszteltek és fejlesztettek - köztük növényi és ásványi alapú ragasztókat, valamint állati és halcsontból származó ragacsos anyagokat.

Ma már a ragasztók nemcsak összeragasztják a tárgyakat, hanem segítenek frissen tartani az élelmiszereket és menővé teszik a mobiltelefonokat. Segítségükkel könnyebb autók és fenntartható felhőkarcolók jöhetnek létre, valamint életre keltik a kreatív kézműves ötleteket.

A modern ragasztók utat kínálnak az erőforrások megtakarítására, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, az értékes anyagok újrafeldolgozására és az emberek biztonságának biztosítására. Ezért a ragasztónak nemcsak nagy múltja van, hanem fontos szerepet játszik egy jobb jövő építésében is.

ulla-hueppe-0413

Számos iparág képviselőjével együttműködve keressük az innovatív megoldásokat a világ legnagyobb kihívásaira, mint például az éghajlatváltozás, az erőforrások szűkössége és az emberek egészségének megőrzése.

A kihívások megoldásának egy évszázada

A ragasztó több mint 200 000 éve ragaszt össze tárgyakat - de a modern ragasztók ennél sokkal többre képesek. Az újítók az elmúlt 100 év során forradalmasították ezeket a technológiákat. 1923-ban a Henkel burgonyakeményítő alapú ragasztókat dobott piacra. Az 1950-es évekre kutatóink egy közel 1000 speciális ragasztót tartalmazó portfóliót hoztak létre, hihetetlenül sokféle felhasználási területre.


1922-ben a Henkel elkezdett ragasztókat gyártani, mert hiánycikk a saját termékei csomagolásának lezárásához szükséges ragasztó. Egy évvel később a vállalat elkezdett burgonya alapú ragasztókat értékesíteni a Mala és a Tapa márkanév alatt

1922-ben a Henkel elkezdett ragasztókat gyártani, mert hiánycikk a saját termékei csomagolásának lezárásához szükséges ragasztó. Egy évvel később a vállalat elkezdett burgonya alapú ragasztókat értékesíteni a Mala és a Tapa márkanév alatt


Az 1960-as években ez a portfólió jelentősen megváltoztatta a mindennapi élet számos folyamatát. Az urbanizációval valamint a hűtő-és fagyasztószekrények fejlesztésével a csomagolt élelmiszerek piaca fellendülésnek indult. 1960-ban a Technomelt csomagolóanyag-ragasztók alkalmazásának köszönhetően az élelmiszerek hosszabb ideig frissen és biztonságosan tarthatók el.  A Technomelt Cool ragasztók energiát takarítanak meg és csökkentik a károsanyag-kibocsátást, mivel jóval alacsonyabb hőmérsékleten keményednek, mint a hagyományos csomagolóragasztók.


 

A ragasztók jelentik a megoldást

A 80-as és 90-es években a környezeti és társadalmi kihívások kerültek a közérdek középpontjába – és ezekre a ragasztók kínáltak megoldásokat. 1988-ban például a Loctite Purbond lehetővé tette az építők számára, hogy beton helyett fát használjanak. A Henkel úttörő szerepet játszott abban, hogy a ragasztókból eltávolították a bódító toluolt. A legendás Pritt ragasztóstiftek pedig az olaj alapú összetevőkről áttértek a burgonyakeményítőn alapuló formulákra.

grey

Okos technológia okos ragasztókkal

Amikor a 2000-es években a digitalizáció átalakította a világot, a tudósok gyorsan fejlesztették ki az újításokat a számítógépekhez és az intelligens „kütyükhöz”. Ezek közé tartoznak az olyan speciális ragasztók is, amelyek az alkatrészektől és az akkumulátoroktól elvezetik a hőt, így tartva az eszközt hűvösen és a felhasználók számára biztonságosan. Az autóipar most ezeket a ragasztókat a nagy teljesítményű elektromos járművek hatékonyabb és fenntarthatóbb fejlesztéséhez, gyártásához használja. 


Hatékony ragasztók, tömítőanyagok és funkcionális bevonatok teszik a modern autókat akár 15 százalékkal könnyebbé, mint korábban. Jelentőségük a hibrid és elektromos járművek következő generációiban még tovább növekszik, mert ezek az anyagok lehetővé teszik az akkumulátorok, a karosszéria és a hajtásrendszerek fejlett könnyűszerkezeti koncepcióit.

Hatékony ragasztók, tömítőanyagok és funkcionális bevonatok teszik a modern autókat akár 15 százalékkal könnyebbé, mint korábban. Jelentőségük a hibrid és elektromos járművek következő generációiban még tovább növekszik, mert ezek az anyagok lehetővé teszik az akkumulátorok, a karosszéria és a hajtásrendszerek fejlett könnyűszerkezeti koncepcióit.

Erős múlt, fenntartható jövő

A ragasztók alakították a múltat. Most a jövőt alakítják. A kevesebb károsanyag-kibocsátású, könnyebb autókra való átállást a ragasztók és funkcionális bevonatok fokozott használata támogatja. A bioalapú ragasztók, amelyek a fosszilis anyagok helyett növényekből készülnek, ma már sok iparágat fenntarthatóbbá tesznek. Az emberi történelem során a ragasztók segítettek megoldást találni a fontos társadalmi és környezeti kihívásokra. A történet következő fejezetei pedig az eddigi legfontosabbak lehetnek.

Fedezze fel a ragasztók történetét

Henkel_Timeline_Zeitstrahl
1922

A Henkel elkezdett ragasztókat gyártani

A Henkel először a termékei csomagolásának lezárásához szükséges ragasztóanyagok hiánya miatt gyártott ragasztót. Egy évvel később a vállalat burgonya alapú ragasztókat kezd forgalmazni Mala és Tapa márkanév alatt.

1927 Klebstoffwerk
1929

A ragasztók fejlődése

Piacra kerül a hideg vízben oldódó Mala Henkel-Leim ragasztó. Formulája kiküszöböli a víz felmelegítésének szükségességét, ami csökkenti az energiafogyasztást és az ehhez kapcsolódó kibocsátásokat.

1929 Mala
1969

A világ első ragasztóstiftje

A híres Pritt ragasztóstift először kerül a boltok polcaira. Az oldószermentes ragasztó csomagolása a rúzsok könnyen használható csavarós mechanizmusán alapul.

1969 Pritt
1975

Fenntartható innováció az élelmiszer-csomagolásban

A Liofol UK 7500 termékkel a Henkel piacra dobja az oldószermentes poliuretán ragasztók első generációját az élelmiszer-csomagoláshoz.

1977 Liofol
1988

Utat nyit a modern csúcstechnológiájú faépítéshez

A Loctite Purbond ragasztók lehetővé teszik a fából készült építőanyagok használatát. Ezek a megújuló anyagok helyettesíthetik a betont, ami az előállítása során sok károsanyag kibocsátást okoz.

1988 innovation and research
1993

A Pritt ragasztóstift evolúciója

A Pritt ragasztóstiftek olaj alapú összetevőkről burgonyakeményítő alapú formulákra váltanak. Hét évvel később az összes Pritt ragasztóstift legalább 90 százalékban természetes összetevőket tartalmaz.

1988 Mitarbeiter
1998 Klebstoffe
1998

Toluoltól mentes ragasztók

A Henkel elnyeri a chilei kormány nemzeti egészségügyi díját az úttörő, toluolmentes – kábítószer hatása miatt visszaélhettek vele –ragasztók elismeréseként.

2000
2000 Universal Kleber

Hulladék csökkentése könnyű adagolással

Bevezetésre kerül a Loctite Control adagolóeszköz az univerzális ragasztóhoz. A flakon oldalán található adagoló gombok megkönnyítik a ragasztó felvitelét és hozzájárulnak a hulladék csökkentéshez.

2001 Plastic labeling
2001

Hulladék csökkentése könnyű adagolással

A Henkel piacra dobja a Technomelt EM 325-21 terméket, amely lehetővé teszi a címkék eltávolítását a PET műanyag palackokról. Ez javítja az újrahasznosítási arányt és az újrahasznosítható anyag minőségét, mivel a ragasztó több mint 98 százaléka eltávolításra kerül a palackról.

2010 Pritt Roller
2010

Biomaterial Award

A 89%-ban természetes műanyagból készült hibajavítók elnyerték a "Biomaterial Award" díjat a 2010-es hannoveri vásáron.

2016 LASD
2016

Könnyűsúlyú autók

A gépkocsik zajának és rezgésének csökkentésére szolgáló technológiáink, amelyek folyadékos zajszigetelő néven ismertek, példaként szolgálnak arra, hogy innovációink értéket teremtenek ügyfeleink számára. A folyékony anyagot az autó karosszériájának a padlójára, ajtajára vagy tetejére viszik fel, és akár 20 százalékkal könnyebb, mint a korábban általánosan használt bitumen szőnyegek. Ezáltal a járművek könnyebbek, így kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és kevesebb szén-dioxidot termelnek.

2019 Thermal interface
2019

Hőkezelés ez e-mobilitásban

A Henkel bemutatja új technológiáit, melyek költséghatékony összeszerelést tesznek lehetővé nagyüzemi gyártás során és az akkumulátorok élethosszig tartó védelmét szolgálják. Ilyenek például a hővezető interfész réskitöltők és ragasztók, amelyek biztosítják az akkumulátorcellák és modulok biztonságos és hatékony hőkezelését.

2020 EPIX
2020

A csomagolások jobb újra-feldolgozhatósága

Elindul az EPIX terméktechnológiai platform az európai piacon. A fogyasztók számára papír-alternatívákat kínál a műanyagok, a más egyszeri felhasználásra szánt anyagokhoz az élelmiszer- és nem élelmiszeripari termékekhez – a párnázott borítékoktól kezdve a papírpoharakig és ételtálcákig.

2021 Adhesive draft
2021

Megújuló, növényi alapú összetevők

A Henkel kifejlesztette a világ első bioalapú poliuretán „hot melt” ragasztóját az elektronikus eszközök összeszereléséhez. A Loctite technológia 60 százalékban megújuló, növényi alapanyagokból készül.