2018. ápr. 12.  Budapest

Éves Közgyűlés

Középpontban a fenntartható, nyereséges növekedés

  • A 2017-es pénzügyi év rekord szintű árbevétellel és profittal ért véget
  • Részvényenként rekord szintű, 1,79 eurós összeg (+10,5%)
  • Jóváhagyásra került a 2018. évre vonatkozó előrejelzés
  • A stratégiai prioritások bevezetése jó ütemben halad

A Henkel éves Közgyűlésén, a Henkel igazgatóságának elnöke, Hans Van Bylen bemutatta a 2017-es pénzügyi év kiemelkedő teljesítményét, és beszélt a vállalat stratégiai prioritásainak bevezetésével kapcsolatos fejleményekről. A Henkel a 2017-es pénzügyi évben nagyon jól teljesített, így Hans Van Bylen a cég történetének legmagasabb összegű osztalékkifizetését jelentette be. Megerősítette továbbá a jelenlegi, 2018-as pénzügyi évre vonatkozó kilátásokat is.

"Sikeres üzleti évre tekintünk vissza. Új mérföldkövet értünk el az értékesítésben, először léptük át a 20 milliárd eurós küszöböt. A bevételünk és a nyereségünk is új csúcsot ért el, és nyereségesen növekedtünk. Ezért javasoljuk az éves közgyűlésen az eddigi legmagasabb osztalékkifizetést, ami részvényenként 1,79 euró. Ez a siker a több mint 53 ezer munkatársunknak köszönhető. Munkatársaink rendkívül elkötelezettek a vállalatunk mellett - minden nap, szerte a világon" - mondta Hans Van Bylen.
Dr. Simone Bagel-Trah, a Részvényesi Tanács és a Felügyelő Bizottság elnökasszonya megköszönte az igazgatóságnak és minden egyes dolgozónak a tavalyi évben tanúsított nagyszerű elkötelezettségét.

Az osztalék összege új csúcsot ért el

Mindkét részvényosztály értéke 17%-kal nőtt, az elsőbbségi részvények értéke 1,79 euró, a normál részvények értéke 1,77 euró, amely az előző évhez képest 10,5 valamint 10,6%-os növekedést jelent. "A részvénytulajdonosoknak felkínált osztalék új csúcsot jelent" - mondta Hans Van Bylen.

Megerősített 2018-as évi előrejelzés

A jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó gazdasági környezettel kapcsolatos kilátásokról Hans Van Bylen a következőket mondta: "Összességében véve elmondhatjuk, hogy a gazdasági környezet jó, viszont több dolog is aggodalomra ad okot. Európában még mindig nem világos, hogy a Brexit hogyan kerül megvalósításra. Ez a bizonytalanság terhet jelent a gazdaság részére."

Az igazgatóság elnöke kiemelte a tarifákkal, kereskedelmi korlátozásokkal és a lehetséges ellenintézkedésekkel kapcsolatos közelmúltbeli tárgyalásokat is: "Mindez nem mozdítja elő a gazdasági növekedést világszerte."

"A nyersanyagok és a csomagolóanyagok ára valószínűleg tovább fog növekedni az előző évhez képest" - tette hozzá Hans Van Bylen. "A valutaárfolyamok hatásai továbbra is jelentősek. Ezen a területen rendkívüli ingadozásokra számítunk. Várakozásaink szerint az USA dollár tovább fog gyengülni az euróhoz képest a 2017-es évhez viszonyítva. Emellett a fejlődő piacok egyes valutái, amelyek fontosak számunkra, tovább gyengülhetnek."

Hans Van Bylen a Henkel csoport 2018-as pénzügyi évre vonatkozó kilátásaival kapcsolatban a következőket mondta: "Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fenntarthatóan nyereséges módon fejlődjünk. A 2018-as teljes pénzügyi évre vonatkozóan 2-4 százalékos szerves árbevétel növekedést várunk az eladások területén. A korrigált üzemi eredménnyel (EBIT) kapcsolatban a Henkel több mint 17,5%-ra való növekedést vár. Az elsőbbségi részvények korrigált hozamának 5-8%-os növekedését várjuk."

Hans Van Bylen, a 2018-as év első negyedévét érintően a fogyasztási cikkek Észak-amerikai kiszállítási nehézségeivel kapcsolatban a következőket mondta: "Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen jellegű problémák merültek fel. A problémák okait azonosítottuk, és keményen dolgozunk a hibák kijavításán. Bízunk benne, hogy a második negyedévben a supply chain helyzete normalizálódik."

Henkel 2020+: A stratégiai prioritások bevezetése jó ütemben halad

"Komoly célokat tűztünk ki a Henkelnél, és elkötelezettek vagyunk ezen célok elérése mellett" - mondta Hans Van Bylen. A Henkel ezért négy fő stratégiai prioritást határozott meg: a növekedés folytatása, a digitalizáció felgyorsítása, az agilitás ösztönzése és a növekedés finanszírozása. "A Henkel célja, hogy egyre inkább vevőközpontú, innovatív, agilis és digitális legyen" - tette hozzá Hans Van Bylen.

A Henkel ugyanakkor továbbra is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra az értéklánc minden területén és arra, hogy további értéket kovácsoljon a régóta fennálló, nemzetközileg elismert vezető szerepéből a fenntarthatóság területén.

"Jelentős előrehaladást értünk el a stratégiai prioritásaink minden területén. Szeretnénk tovább folytatni a Henkel sikeres fejlődését. Ez a közös célunk" - zárta beszédét Hans Van Bylen.


A jelen dokumentum a jövőre vonatkozó állításokat tartalmaz, amelyek a Henkel AG & Co. KGaA vállalati vezetősége jelenlegi becslésein és feltételezésein alapszanak. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a vár, szándékozik, tervez, jósol, feltételez, vél, becsül, számít. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és kapcsolt vállalkozásainak jövőbeli teljesítménye és tényleges eredményei számos kockázat és bizonytalanság függvényei, és így jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a későbbi gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse.

Sajtóközlemény (1,39 MB)

Dr. Simone Bagel-Trah, a Részvényesi Tanács és a Felügyelő Bizottság elnökasszonya és Hans Van Bylen az igazgatóság elnöke