2018. jún. 8.  Budapest

TechCsajok roadshow

A TechCsajoké a jövő!

A „TechCsajok” rendezvénysorozatot idén második alkalommal szervezte meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a Henkel vezetésével és több német nagyvállalat közreműködésével.

Henkel Techcsajok Békéscsaba 2018 - Thumbnail

A május 14-17-ig tartó roadshow célja az volt, hogy népszerűsítse a műszaki és természettudományi területeket a középiskolás lányok körében, mert a műszaki szakemberekre szüksége van a gazdaságnak, ilyen végzettséggel a lányok számos karrierlehetőség közül válogathatnak. Emellett a munkaerőhiány ezeken a területeken is kihívások elé állítja a munkaadókat, miközben a műszaki területeken még mindig alacsony a női szakemberek aránya.  

Az ország négy nagyvárosát (Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Pécs) érintő rendezvénysorozat minden állomásán a Henkel, a BASF, az ELMŰ, a HAUINI és számos más német vállalat mellett hazai vállalatok is felvonultak. Változatos standokkal, interaktív bemutatókkal, digitális játékokkal és egyéb szórakoztató, robotikai eszközökkel mutatták be a fiataloknak, hogy milyen sokszínű a mai, modern vállalatok műszaki-termelési területe és termékpalettája. A sikeres négy napos roadshow alatt összesen 41 kiállító cég mutatozott be és közel 1300 tanulót értünk el.

A Henkel standján mindegyik helyszínen hatalmas volt az érdeklődés: a ragasztás technológiák területét szemléltetve lehetett UV ragasztással üvegvázát készíteni, vagy pillanatragasztókkal kártyavárat építeni és hűtőmágnest ragasztani. Kiemelten nagy népszerűségnek örvendett az hajtincsfestés, ahol kiválasztva a tetsző színt a lányok önállóan saját maguknak megfesthették az elvihető hajtincseket. Nagyon izgalmasnak és szórakoztatónak bizonyult az illat teszt, a Henkel termékek felismerése csupán illatuk alapján. Természetesen minden lány, aki részt vett a stand aktivitásain, kis Henkel csomagot kapott, melyben apró mintatermékeken kívül a látottakról és hallottakról elméleti tudást is magával vihetett nyomtatott formában.

A rendezvényt még hitelesebbé tette az a pódiumbeszélgetés, ahol sikeres női vállalatvezetők, vegyészek, vagy éppen frissen végzett mérnök hallgatók számoltak be arról, ők hogyan kerültek a műszaki, természettudományi pályára, mi motiválta őket, milyen változatos feladatokkal, kihívásokkal találkoznak nap mint nap. Tapasztalataikat megosztva ösztönzőként hatottak a jelenlévőkre.

„Minden felelős vállalatvezető feladata részt venni a szakmai utánpótlás fejlesztésében és karrier lehetőségek biztosításában. Ennek érdekében fontos közvetlen kapcsolatot kiépíteni a diákokkal minden lehetséges fórumon. A fejlődés motorja az innovációkban rejlik és ehhez elengedhetetlen a műszaki szaktudás. A tudomány nem válogat a nemek között, a tudás mindenkié. Nyitottnak kell lennie a felnövekvő nemzedéknek és meg kell ragadnia a jövőben rejlő lehetőséget, melyet az innovatív technológiák határoznak meg” – mondta Dr. Fábián Ágnes ügyvezető igazgató, a Techcsajok rendezvénysorozat békéscsabai helyszínének házigazdája.  

További információk a rendezvénysorozatról: techcsajok.hu


A Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamaráról (DUIHK)
A DUIHK a német gazdaság hivatalos magyarországi képviselője és mintegy 900 tagvállalatával az ország legnagyobb bilaterális vállalati szövetsége. Alapítására 1993‐ban került sor, legfontosabb feladata a magyar‐német gazdasági kapcsolatok előmozdítása. A DUIHK a közvetlen vállalati kapcsolatok platformja, átfogó, gyakorlatorientált szolgáltatásokat és információkat nyújt a cégeknek külpiaci tevékenységükhöz, képviseli tagjai érdekeit és közreműködik az üzleti környezet folyamatos fejlesztésében. A DUIHK a világ mintegy 90 országában, több mint 130 városban működő német külkereskedelmi kamarai hálózat (AHK) tagja, valamint a Bajor és a Szász Szabadállam hivatalos magyarországi képviselője.