2019. jan. 8.  Budapest

30 éve felelős vállalatként a magyar piacon

A Henkel vállalat magyarországi jelenléte több mint harminc éves múltra tekint vissza, – 1987-ben az első nemzetközi vállalatok között jelent meg Magyarországon – és az eltelt évtizedek alatt meghatározó szereplőjévé vált a magyar gazdaságnak.
 
A Henkel körösladányi gyára helyi termelőüzemből sok milliárd forintnyi beruházás révén fejlődött globális kompetencia-központtá. Folyamatosan és dinamikusan nő, mely a régió, a megye és a városi közösség javát is szolgálja. Élen jár az innovatív, fenntartható technológiák alkalmazásában és fejlesztésében. Kiemelkedő erőssége a nagy komplexitású gyártási modell, mely eredményképpen többszáz féle termék készül a folyékony tisztítószerek, mosó- és mosogatószerek, toalett higiéniás termékek hazai és nemzetközi piacaira. A gyárkaput elhagyva a háztartásokban közkedvelt márkatermékeink szinte minden kontinensre eljutnak.

A folyamatosan változó (FMCG) piaci igényekhez való alkalmazkodáshoz a körösladányi gyár gyártási folyamatainak rugalmassága nélkülözhetetlen, ez versenyképességünk fontos tényezője. Ez biztosítja a gyár növekedését, a beruházásokat, a munkahelyek fenntartását és új munkahelyek teremtését. Ennek a rugalmasságnak az érdekében alkalmazunk munkaidőkeretet már több mint 15 éve. Hangsúlyozni szeretnénk, jelenleg ezen gyakorlaton a kollektív szerződésünkben nem kívánunk változtatni, függetlenül a munka törvénykönyve 2019-es változásaitól.

Elöljáróban hangsúlyozni kívánjuk, hogy ez nem újkeletű modell. A munka törvénykönyve már 2002 óta lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidőbeosztás, azaz a munkaidőkeret alkalmazását, mely számos hazai vállalatnál alkalmazott, törvényes munkaszervezési eszköz.

A körösladányi gyárban az érdekképviselet és a vezetőség között a munkaidőkeret 2003-as bevezetése és kollektív szerződésbe foglalása óta folyamatos, konstruktív egyeztetés zajlik, mely alapján a munkavállalók érdekében egyre több védelmi pontot és jelentős kedvezményeket építettünk be a munkaidőkeret szabályozásunkba.
Határozottan úgy gondoljuk, ezzel a pozitív gyakorlattal a Henkel felelősségteljes munkáltatóként jár el munkavállalói védelmében, miközben törekszik a versenyképes működés fenntartására.

Továbbá kollektív szerződésünk hosszú évek óta számos juttatást és anyagi támogatást biztosít munkatársainknak és családjaiknak, mint például a 13. és 14. havi fizetés, a minden dolgozónk számára egységes bruttó 700 ezer forintos Cafeteria keret, évente teljes körű preventív szűrővizsgálat és korlátlan hozzáférés magánklinikai orvosi ellátáshoz, táppénzkiegészítés 30-90 nap között, gyermek születése esetén pénzbeli támogatás, iskolakezdési támogatás még a felsőoktatásban résztvevő gyermekek után is, kamatmentes kölcsön lakásvásárláshoz, vagy felújításhoz, saját termékek kedvezményes vásárlása – a teljesség igénye nélkül.

A körösladányi gyárunk több, mint 60 km-es sugarú körben számtalan településről vonzza a munkavállalókat. Ez köszönhető az átlagon felüli bér- és juttatási rendszerünknek, a modern munkahelyi környezetnek, és a Henkel társadalmi szerepvállalásának Körösladányban. Aktív tagja vagyunk a helyi közösségnek, non-profit szervezeteket, egyesületeket támogatunk, önkéntes munkatársaink által fenntarthatóságra oktatjuk a fiatal generációt a környező települések általános iskoláiban, a már tradicionálisnak nevezhető Henkel Majális rendezvényein nemcsak munkatársaink és családtagjai, de a helyi közösség tagjai is ingyenesen vehetnek részt.

Felelős vállalatként értékeink vezérelnek bennünket, melyek közül kiemelt hangsúlyt kapnak munkatársaink. Hisszük, hogy sikereink és fenntartható értékteremtésünk munkatársaink elkötelezettségének, tudásának és tapasztalatának köszönhető. Minden munkavállalónk példát mutat, becsületesen dolgozik, magas színvonalon végzi a feladatait és felelősséget vállal személyes fejlődéséért melyhez aktív támogatást nyújtunk.

„A Henkel 3 évtizedes hazai sikereire építkezve továbbra is célunk a fenntartható gyártási hatékonyság növelése, megőrizve és tovább erősítve meghatározó szerepünket a hazai gazdaság növekedésében és versenyképességében“ – mondta Dr Fábián Ágnes, Henkel Magyarország Kft ügyvezető igazgató.