2019. nov. 13.  Budapest

Piros Orr Bohócdoktorok segítik a gyermekek gyógyulását a Tolna Megyei Balassa János Kórházban Szekszárdon

November óta heti rendszereséggel látogatják a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai a Tolna Megyei Balassa János Kórház gyermekosztályát, hogy vidámságot vigyenek a beteg gyerekek mindennapjaiba.

Ezzel az Alapítvány bohócdoktorai már 16 gyermekkórházban vizitelnek országszerte. A látogatott gyerekkórházak számának bővítésére a Henkel és a SPAR Magyarország támogatásával és vásárlóinak segítségével volt lehetőség, akik összesen 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze. Immár 10 éve zajlik az a program, amelynek keretében, ha valaki egy adott időszakban a SPAR és INTERSPAR üzletekben Persil mosószert vagy Silan öblítőt vásárol, egyben a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját is támogatja.  

 „Nagyon örülök, hogy már Szekszárdon is találkozhatnak a beteg gyermekek bohócdoktorainkkal. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a budapesti kórházak mellett vidéken is egyre több kórház gyermekosztályán legyünk jelen, hiszen a bohócdoktori vizitek rendkívül jó hatással vannak a beteg gyerekek testi-lelki jóllétére és felépülésére. Nagyra értékeljük, hogy küldetésünkben a Henkel 10 éve elkötelezett partner” – mondta Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Örömünkre szolgál, hogy már egy évtizede minden évben vásárlóinkkal és a SPAR kereskedelmi partnerünkkel közösen támogatni tudjuk a bohócdoktorok jótékony, nélkülözhetetlen munkáját, akik így egyre több kórházba vihetik el a gyógyító nevetést. Hisszük, hogy az örömteli pillanat, a vidámság átsegíti a kis betegeket a nehéz időszak alatt és hozzájárul gyógyulásukhoz” – mondta Lukáš Hájek, a Henkel Laundry & Home Care üzletág igazgatója.

Hogy zajlik egy bohócdoktori vizit?

A bohócdoktorok speciálisan képzett előadóművészek, akik a kórházban párosával dolgoznak. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A vizit során minden kórterembe ellátogatnak. Érkezésükkor a legfontosabb, hogy minél gyorsabban felmérjék a pillanatnyi helyzetet, milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a játékba. A bohócpáros alapvetően improvizációval dolgozik, de sok olyan eszközt - zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványt – is használnak, amiket a játékhelyzetbe be tudnak illeszteni. A játék célja, hogy a fantázia segítségével kizökkentse a gyermeket a félelemből és a szorongás állapotából.


A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványról
Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 35 bohócdoktoruk 9 budapesti és 7 vidéki gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vagyunk 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.
Bohócdoktoraink az elmúlt 23 év alatt közel 350 000 beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a gyógyító nevetést. A bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részéve váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör által segítik a gyógyulást. A humor lehetővé teszi, hogy egy nehéz élethelyzetre más szemszögből tekintsünk, és a nevetés segítségével a félelmet, fájdalmat és szomorúságot enyhítsük.  A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tagja az idén 25 éves Red Noses International Clowndoctors szervezetnek, amely a legnagyobb nemzetközi bohócdoktor szervezet a világon. A szervezet által kidolgozott képzési program biztosítja a bohócdoktorok szakmai felkészültségét.

Örömünkre szolgál, hogy már egy évtizede minden évben vásárlóinkkal és a SPAR kereskedelmi partnerünkkel közösen támogatni tudjuk a bohócdoktorok jótékony, nélkülözhetetlen munkáját

A látogatott gyerekkórházak számának bővítésére a Henkel és a SPAR Magyarország támogatásával és vásárlóinak segítségével volt lehetőség, akik összesen 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze

Immár 10 éve zajlik az a program, amelynek keretében, ha valaki egy adott időszakban Persil mosószert vagy Silan öblítőt vásárol a SPAR és INTERSPAR üzletekben, egyben a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját is támogatja

A bohócdoktorok speciálisan képzett előadóművészek, akik a kórházban párosával dolgoznak