2022. nov. 8.  Düsseldorf / Németország

Megemelték a 2022-es pénzügyi év előrejelzéseit

A Henkel a harmadik negyedév kétszámjegyű árbevétel-növekedésével sikeresen tartja a növekedési lendületet

  • A csoport +11,3%-os szerves árbevétel-növekedésről számolt be, ami minden idők új rekordjára, mintegy 6 milliárd euróra, névlegesen +17,3%-ra emelkedett, és mindhárom üzletág hozzájárult:
    • Az Adhesive Technologies kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedése +16,8%, nominálisan +22,6%
    • A Beauty Care szerves árbevétel-növekedése +0,9%, nominálisan +8,4%
    • A Laundry & Home Care jelentős szerves árbevétel-növekedést generált +7,3%, nominálisan +13,2%
  • Kétszámjegyű árbevétel-növekedés a feltörekvő piacokon, nagyon erős növekedés az érett piacokon
  • A Laundry & Home Care és a Beauty Care üzletágak egyesítése a Henkel Consumer Brands üzletággá a tervezetthez képest előrébb tart
  • Kilátások a 2022-es pénzügyi évre: Megemelt előrejelzés az árbevételre és eredményre vonatkozóan a továbbra is erőteljes üzleti teljesítmény alapján

A Henkel sikeresen megőrizte növekedési lendületét a 2022-es pénzügyi év harmadik negyedévében, és mintegy 6 milliárd eurós csoport-szintű árbevételt ért el. Ez minden idők új csúcsát jelenti a negyedéves árbevétel tekintetében, és kétszámjegyű, +11,3 százalékos szerves növekedésnek felel meg, amelyet az összes üzletágban és régióban tapasztalható kétszámjegyű árnövekedés okoz. A mennyiségek összességében csökkentek az előző évhez képest a fogyasztói üzletágak miatt. Az árbevétel nominálisan +17,3 százalékkal nőtt.

„A továbbra is rendkívüli kihívásokkal teli piaci környezetben folytattuk stratégiánk végrehajtását, és egyértelmű kétszámjegyű árbevétel-növekedést értünk el. Különösen örömteli, hogy minden üzletág és régió hozzájárult ehhez az erőteljes üzleti teljesítményhez, amelynek motorja különösen az Adhesive Technologies üzletág harmadik negyedévben elért egyértelmű, kétszámjegyű árbevétel-növekedése volt. A harmadik negyedévben elért kétszámjegyű árbevétel-növekedés újabb bizonyítéka a sikeres márkákból és innovatív technológiákból álló robusztus és kiegyensúlyozott portfóliónk erősségének. Ezen túlmenően következetesen folytattuk portfólió-optimalizálási intézkedéseink megvalósítását, folytattuk szigorú költséggazdálkodásunkat és további hatékonyságjavításokon dolgoztunk. Emellett a két fogyasztói üzletágunk összeolvadásával összefüggő új struktúrák megvalósításában is a tervezett határidő előtt haladunk. Ez az erős teljesítmény globális csapatunk sikere, amely nagy elkötelezettséggel döntően hozzájárul a Henkel hosszú távú sikeréhez ezekben a kihívásokkal teli időkben” – mondta Carsten Knobel, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A Henkel kétszámjegyű árbevétel-növekedését a harmadik negyedévben túlnyomórészt az Adhesive Technologies üzletág hajtotta. Valamennyi üzleti terület jelentős vagy kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el.

A Beauty Care üzletág a bejelentett portfólióintézkedések végrehajtása ellenére pozitív szerves árbevétel-növekedést ért el a harmadik negyedévben. Mind a Professional, mind a Consumer üzleti terület hozzájárult ehhez a teljesítményhez.

A Laundry & Home Care üzletág jelentős, főként a Laundry Care terület által generált, szerves árbevétel‑növekedést könyvelhetett el.

Regionális viszonylatban minden régióban szervesen nőtt az árbevétel a harmadik negyedévben. A Csoport erős értékesítési teljesítményét elsősorban a feltörekvő piacok generálták, ahol minden régió kétszámjegyű szerves növekedési rátát mutatott.

A 2022-es pénzügyi év hátralévő részére nézve Knobel elmondta: „Olyan üzleti környezetben működünk, amelyet nagyfokú volatilitás és bizonytalanság jellemez. Ebben a megnövekedett nyersanyag- és energiaköltségekkel járó általános inflációs környezetben az első kilenc hónapban erőteljes üzleti teljesítményt nyújtottunk. Ennek fényében emeljük a 2022-es éves, értékesítésre és az árbevételre vonatkozó előrejelzésünket.”

A Henkel csoport szinten most +7,0 és +8,0 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést vár (korábban: +5,5 és +7,5% között) valamint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT ráta) 10,0 és 11,0 százalék közötti tartományára számít (korábban: 9,0–11,0 százalék). Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) vonatkozásában, változatlan árfolyamon számolva a Henkel most -25 és -15 százalék közötti csökkenést vár (korábban: -35 és -15 százalék között).

Csoport árbevétel teljesítménye

A csoport árbevétele nominálisan +17,3 százalékkal nőtt 2022 harmadik negyedévében, 5976 millió euróra. Szervesen (azaz a devizára és a felvásárlásokra/elidegenítésekre kiigazítva) az árbevétel +11,3 százalékkal nőtt. A növekedést csoport szinten az árak okozták, míg a volumen alakulása üzletágonként eltérő volt. A felvásárlások és értékesítések -0,6 százalékkal alakították az árbevételt. Ezzel szemben az árfolyamhatások +6,6 százalékos pozitív hatást gyakoroltak az árbevételre.

2022 első kilenc hónapjában az Adhesive Technologies üzletág árbevétele nominálisan +12,5 százalékkal 16889 millió euróra nőtt. Szervesen a Henkel jelentős, +9,7 százalékos árbevétel-növekedést ért el, ami az áraknak volt köszönhető, miközben a mennyiségek csökkentek.

A feltörekvő piacok +18,6 százalékos, kétszámjegyű árbevétel-növekedést értek el a harmadik negyedévben. Az érett piacok +5,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést könyveltek el. A kelet-európai régióban +25,2 százalékkal nőtt az árbevétel. 2022 harmadik negyedévében az afrikai/közel-keleti régióban +13,2 százalékos, a latin-amerikai régióban pedig +22,5 százalékos szerves árbevétel-növekedést értünk el. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban a szerves árbevétel-növekedés +13,0 százalék volt. A nyugat-európai régióban erőteljes, +3,9 százalékos szerves árbevétel-növekedést könyvelhettünk el. Az észak-amerikai régió jelentős, +7,1 százalékos szerves árbevétel-növekedést produkált.

2022 első kilenc hónapjában a szerves árbevétel-növekedése a feltörekvő piacokon +14,8 százalék volt, míg az érett piacokon +5,5 százalékos növekedést regisztráltak.

Adhesive Technologies árbevétel teljesítménye

2022 harmadik negyedévében az Adhesive Technologies üzletágban az árbevétel nominálisan +22,6 százalékkal, 2995 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz a devizára és a felvásárlásokra/eladásokra kiigazítva) az értékesítés +16,8 százalékkal nőtt. Kétszámjegyű árnövekedést értünk el, míg a volumen teljesítménye enyhén pozitív volt. Az akvizíciók/eladások -1,9 százalékkal alakították az árbevételt, míg a devizaárfolyam-hatások pozitív értéke +7,7 százalék volt.

2022 első kilenc hónapjában az Adhesive Technologies üzletág árbevétele nominálisan +17,6 százalékkal 8462 millió euróra nőtt. Szervesen +13,7 százalékos árbevétel-növekedést értünk el. Az árak alakulása folyamatosan markáns volt minden régióban és üzleti területen.

Regionális szempontból kétszámjegyű volt az Adhesive Technologies által generált árbevétel-növekedés a feltörekvő piacokon az előző év harmadik negyedévéhez képest. Ezt a teljesítményt minden régióban kétszámjegyű növekedés magyarázta, különös tekintettel a Packaging & Consumer Goods és az Automotive & Metal üzletágak hozzájárulására.

Az érett piacok minden régióban kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést értek el. Az észak-amerikai és nyugat-európai régión belül az Automotive & Metals üzleti terület növekedése volt a legerősebb. Az ázsiai-csendes-óceáni régió érett piacain a kétszámjegyű növekedés mozgatórugója különösen az Electronics & Industrial, valamint a Packaging & Consumer Goods üzleti terület volt.

Beauty Care árbevétel teljesítménye

2022 harmadik negyedévében a Beauty Care üzletágban az árbevétel nominálisan +8,4 százalékkal, 1013 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz a devizára és a felvásárlásokra/eladásokra kiigazítva) az árbevétel +0,9 százalékkal nőtt az előző évi szinthez képest. A mennyiségek csökkentek, míg az üzletág kétszámjegyű áremelkedést könyvelhetett el. Az árfolyamhatások +5,9 százalékkal és a felvásárlások/eladások további +1,6 százalékkal növelték az árbevételt.

2022 első kilenc hónapjában a Beauty Care üzletág árbevétele nominálisan +2,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2855 millió eurót tett ki. Szervesen az árbevétel +0,6 százalékkal nőtt az árak hatására.

A Fogyasztói üzleti területen 2022 harmadik negyedévében pozitív szerves árbevétel-növekedést könyvelhettünk el – a kétszámjegyű áremelkedések hatására, amelyek bőven ellensúlyozták a bejelentett portfólióintézkedések végrehajtásából és a kereslet elaszticitásából eredő csökkenő volumeneket. Összességében a Hair Cosmetics kategória nagyon markáns szerves árbevétel-növekedést ért el, amihez minden terület hozzájárult. A Hair Styling terület kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést produkált, így folytatódott az elmúlt negyedévek fellendülése a járvány okozta visszaesést követően. A Hair Colorants és Hair Care területek egyaránt erőteljes szerves értékesítési növekedést ért el, elsősorban a feltörekvő piacoknak köszönhetően. A Body Care kategória árbevétel teljesítménye évről évre visszaesett, elsősorban a bejelentett portfólió-optimalizálási intézkedéseknek köszönhetően.

A harmadik negyedévben a Professional üzleti terület építeni tudott az első félévi erős teljesítményére, és jó szerves árbevétel-növekedést produkált, különösen a feltörekvő piacok kétszámjegyű növekedésének köszönhetően.

A harmadik negyedévben jelentős volt az árbevétel növekedése a feltörekvő piacokon. Minden régió hozzájárult ehhez a teljesítményhez – az afrikai/közel-keleti régió kivételével. Az ázsiai (Japán kivételével), latin-amerikai és kelet-európai régiókban kétszámjegyű organikus árbevétel-növekedést regisztráltak.

A szerves árbevétel teljesítmény az érett piacokon éves szinten összességében csökkent, különösen a nyugat-európai és észak-amerikai visszaesés következtében. Ezzel szemben az ázsiai-csendes-óceáni régió érett piacain jelentős árbevétel-növekedést sikerült elérni.

Laundry & Home Care árbevétel teljesítménye

A Laundry & Home Care üzletág 2022 harmadik negyedévében 1902 millió euró árbevételt ért el, ami nominálisan +13,2 százalékos növekedés az előző év negyedévéhez képest. Szervesen (azaz a devizára és a felvásárlásokra/eladásokra kiigazítva) az üzletág árbevétele nagyon erőteljesen, +7,3 százalékkal nőtt. Ez a teljesítmény elsősorban az árak kétszámjegyű százalékos növekedésének volt köszönhető, miközben a mennyiség csökkent. Az árfolyamhatások +5,5 százalékkal növelték az árbevételt. Az akvizíciók/eladások +0,4 százalékos pozitív hatással voltak az árbevételre.

2022 első kilenc hónapjában a Laundry & Home Care üzletág árbevétele nominálisan +8,9 százalékkal, 5396 millió euróra nőtt. Szervesen jelentős, +7,4 százalékos árbevétel-növekedést értünk el az árak hatására.

A Laundry Care (mosószer) terület kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el 2022 harmadik negyedévében, amelyet különösen a nagy teljesítményű- és a speciális mosószer kategóriáinak kétszámjegyű növekedése magyarázott. Fő márkáink, a Persil, az „all” és a Perwoll egyaránt kétszámjegyű növekedést ért el.

A Home Care (tisztítószer) terület szerves árbevétel teljesítménye összességében változatlan maradt a harmadik negyedévben, ami elsősorban a Pur és Somat mosogatószer márkacsaláddal elért, továbbra is jó teljesítményének tudható be. Ezzel szemben a felülettisztító és WC-tisztító kategóriák csökkenő tendenciát mutattak. Ez a higiéniai cikkek iránti kereslet normalizálódását tükrözte, amely az előző év azonos időszakában a COVID-19 világjárvány következtében megnőtt.

A feltörekvő piacokon kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést értünk el a harmadik negyedévben. A kelet-európai, afrikai/közel-keleti és latin-amerikai régiók kétszámjegyű szerves növekedéssel járultak hozzá ehhez a teljesítményhez.

Az érett piacok összességében jó szerves árbevétel-növekedést mutattak a harmadik negyedévben. A szerves árbevétel-növekedés jó volt az észak-amerikai régióban, míg stagnált Nyugat-Európában. Az ázsiai-csendes-óceáni régió érett piacain jelentős volt az árbevétel növekedése.

A Csoport nettó eszközei és pénzügyi helyzete

A vizsgált időszakban 2022. június 30-hoz képest nem történt lényeges változás a Csoport nettó eszközeiben és pénzügyi helyzetében.

A Henkel-csoport kilátásai

A Henkel AG & Co. KGaA igazgatósága a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés megemelése mellett döntött a 2022 első kilenc hónapjában tapasztalt üzleti fejlődés és a hátralévő negyedév üzleti alakulására vonatkozó feltételezések alapján.

A 2022-es pénzügyi évben +7,0 és +8,0 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk csoport szinten (korábban: +5,5 és +7,5 százalék között).

Az Adhesive Technologies üzletágnál most +11,0 és +12,0 százalék közötti (korábban: +10,0 és +12,0 százalék) közötti tartományban számolunk szerves árbevétel-növekedéssel. A Beauty Care üzletágnál most -1,0-0,0 százalékos szerves árbevétel-alakulással számolunk (korábban: -3,0 és -1,0 százalék között), a teljesítményt elsősorban a már bejelentett portfólióintézkedések végrehajtása befolyásolta. A Laundry & Home Care üzletágnál most +5,5 és +6,5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk (korábban: +4,0 és +6,0 százalék között).

A Henkel-csoport korrigált árbevétel-arányos megtérülése (EBIT ráta) most 10,0 és 11,0 százalék közötti tartományban várható (korábban: 9,0 és 11,0 százalék között). Jelenleg az Adhesive Technologies üzletág korrigált árbevétel-arányos megtérülését 13,5 és 14,5 százalék között (korábban: 13,0-15,0 százalék), a Beauty Care esetében 7,5-8,5 százalék (korábban: 5,0–7,0 százalék), a Laundry & Home Care esetében pedig 8,0–9,0 százalék (korábban: 7,0 - 9,0 százalék) várjuk.

A változatlan árfolyamon számolt elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) esetében most -25 és -15 százalék közötti csökkenést várunk (korábban -35 és -15 százalék között).

Emellett a következő várakozásaink vannak 2022-re vonatkozóan:

  • 450-500 millió eurós szerkezetátalakítási költségek (változatlan).
  • Az ingatlanokba, gépekbe és immateriális javakba történő befektetések pénzkiáramlása körülbelül 650 millió euró (korábban körülbelül 700 millió euró).

Az előrejelzés továbbra is azon a feltételezésen alapul, hogy az iparban és a kiskereskedelemben nem lesznek új, széles körben elterjedt, a járványhoz kapcsolódó üzlet- és gyártási lezárások, és az ukrajnai háború hatásai sem fognak jelentősen súlyosbodni. Ezen túlmenően előrejelzésünk azon a feltételezésen alapul, hogy az iparban nem lesz termelési leállás az európai gázhiány miatt.


Ez a dokumentum nyilatkozatokat tartalmaz, a jövőbeli üzleti fejlődésre, a pénzügyi teljesítményre és a Henkel számára jövőbeli eseményekre vagy fejleményekre vonatkozóan, amelyek előretekintő nyilatkozatoknak minősülhetnek. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a „vár”, „szándékozik”, „tervez”, „jósol”, „feltételez”, „vél”, „becsül” és hasonló kifejezések. Ez az információ előretekintő megállapításokat tartalmaz, amelyek Henkel AG & Co. KGaA vállalat vezetésének jelenlegi becslésein és feltételezésein alapulnak. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és leányvállalatainak jövőbeli teljesítménye és ténylegesen elért eredményei számos kockázattól és bizonytalanságtól függnek, ezért így lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a jövőbeli gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse.

Ez a dokumentum kiegészítő pénzügyi mutatókat tartalmaz, amelyeket az alkalmazandó pénzügyi beszámolási keret nem határoz meg egyértelműen, és amelyek alternatív teljesítménymutatók lehetnek (nem GAAP-mutatók). A Henkel nettó eszközállományának, pénzügyi helyzetének és működési eredményeinek értékelésekor ezeket a kiegészítő pénzügyi mutatókat nem szabad külön-külön vagy a konszolidált pénzügyi kimutatásaiban alkalmazandó pénzügyi beszámolási keretekkel összhangban bemutatott pénzügyi mutatók alternatívájaként tekinteni. Más, hasonlóan megnevezett alternatív teljesítménymutatókat jelentő vagy leíró vállalatok eltérő módon számíthatják ki őket.

Ezt a dokumentumot csak tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak, vagy értékpapírokra vonatkozó eladási ajánlatnak, vagy vásárlásra való felkérésnek.