2019.11.14.  Düsseldorf / Németország

A Henkel megerősíti a 2019-es pénzügyi évre vonatkozó kilátásait

Differenciált teljesítmény egyre nehezebb piaci környezetben

  • Az Adhesive Technologies kimagasló teljesítményt nyújtott
  • A Beauty Care az előző évi szint alatt
  • A Laundry & Home Care jó üzleti fejlődést ér el
  • A csoport árbevétele 0,8%-kal 5 077 millió euróra nőtt, szervesen -0,3%
  • EBIT marzs* 16,7%-on (-1,7 pp)
  • Elsőbbségi részvények hozama* elérte az 1,43 eurót, nominálisan -9,5%, állandó árfolyamon -10,8%
  • Növekvő befektetések a márkákba és a digitalizálásba
  • Nagyon erős szabad cash flow: 823 millió euró (+339 millió euró)

2019 harmadik negyedévében a Henkel üzleti fejlődését egyre nehezebb piaci környezet jellemezte. Az árbevétel nominálisan emelkedett, és szervesen kissé elmaradt az előző év szintjétől. A korrigált EBIT marzs, a korrigált EBIT és az elsőbbségi részvények hozama (EPS) az előző évi szint alatt maradt, elsősorban a fogyasztási cikkek üzletágba történő további, növekedést célzó beruházások és az év elején bejelentett digitalizáció hatására.

„A harmadik negyedévben üzletágaink differenciált teljesítményről számoltak be. Az Adhesive Technologies üzletágunk fejlődését a kulcsfontosságú iparágak keresletének további jelentős csökkenése befolyásolta. Ennek ellenére az üzletág erőteljes teljesítményt nyújtott, és az EBIT ráta ismét nagyon magas volt.
A márkákba és az innovációkba történő további beruházásaink első pozitív hatásai ellenére a Beauty Care üzletág fejlődése az előző évi alatt volt. Miközben a professzionális üzletág fenntartotta pozitív fejlődését, kiskereskedelmi üzletágunkat befolyásolta a Nyugat-Európában tapasztalható lassabb fellendülés és a várakozások szerint folytatódott Kínában a készletek csökkentése. A Laundry & Home Care területén viszont az innovációk sikeres bevezetése hozzájárult a pozitív fejlődéshez” – mondta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A 2019-es pénzügyi év kilátásai megerősítést nyertek

A 2019 pénzügyi évre a Henkel megerősítette kilátásait. A Henkel Csoport szinten 0–2 százalékos szerves árbevétel-növekedésre számít. Az Adhesive Technologies esetében a Henkel szerves árbevételének növekedését várja -1–1 százalékkal. A Beauty Care területén a Henkel várakozásai szerint a szerves árbevétel növekedése -2–0 százalék lesz. A Laundry & Home Care üzletág esetében a Henkel továbbra is a 2–4 százalékos tartományban számít szerves növekedésre.

A Henkel továbbra is 16–17 százalékos korrigált árbevétel-arányos megtérülést vár el Csoport szinten.  

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) tekintetében a Henkel most a közepes és a magas egy számjegyű százalékos sáv alakulását várja, az előző év alatt, állandó árfolyamon.

Értékesítés és bevételek 2019 harmadik negyedévében

Az árbevétel 2019 harmadik negyedévében névlegesen 0,8 százalékkal, 5 077 millió euróra nőtt. Az árfolyamhatások és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatásainak kiszűrése utáni szerves árbevétel kis mértékben negatív, -0,3 százalékos tendenciát mutatott. A felvásárlásokból és befektetés-megszüntetésekből származó hozzájárulások mértéke 0,4 százalék volt. A valutahatások 0,7 százalékos pozitív hatást gyakoroltak az árbevétel növekedésére.

Az Adhesive Technologies üzletág -2,4 százalékos, enyhén negatív szerves árbevételt produkált. A Beauty Care üzletágban az árbevétel szervesen -2,2 százalékkal alacsonyabb az előző évi azonos negyedév szintjénél. A Laundry & Home Care üzletág kedvező, 4,0 százalékos szerves árbevétel növekedést könyvelhetett el.

A feltörekvő piacok erőteljes, 2,7 százalékos szerves árbevétel-növekedést értek el.
Az érett piacokon -2,3 százalékos negatív szerves árbevétel alakult ki.

Az árbevétel Nyugat-Európában negatív, -2,1 százalékos szerves növekedést mutatott. Kelet-Európa 7,7 százalékos szerves növekedést ért el. Afrikában/a Közel-Keleten a szerves árbevétel-növekedés 19,1 százalék volt. Észak-Amerikában a szerves árbevétel -3,1 százalékkal csökkent. Latin-Amerikában az szerves árbevétel -3,4 százalékkal csökkent. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben a szerves árbevétel -5,7 százalékkal csökkent.

A korrigált üzemi eredmény (EBIT) -8,2 százalékkal csökkent a 2018. évi harmadik negyedévi 926 millió euróról 850 millió euróra.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT) 16,7 százalék volt, -1,7 százalékponttal alacsonyabb az előző évi negyedévnél.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama -9,5 százalékkal csökkent a 2018 harmadik negyedévi 1,58 euróról 1,43 euróra. Állandó átváltási árfolyam mellett az elsőbbségi részvények korrigált hozama szintén -10,8 százalékkal csökkent.

A nettó forgótőke az árbevétel százalékában 5,7 százalékra javult (2018. harmadik negyedév: 6,6 százalék).

823 millió euróval a szabad pénzforgalom 2019 harmadik negyedévében lényegesen magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában (484 millió euró). Ez bizonyítja a vállalat szabad pénzforgalom generálására irányuló képességét.

Üzletágak teljesítménye

2019 harmadik negyedévében az Adhesive Technologies üzletágban az árbevétel elérte a 2395 millió eurót, és 0,9 százalékkal növekedett az előző évi negyedév szintjéhez képest. Tovább gyengülő ipari termelési környezetben, különösen az autóiparban, a szerves árbevétel -2,4 százalékkal csökkent. A korrigált üzemi eredmény 458 millió eurós értéke -1,7 százalékkal alulmúlta az előző év negyedévének értékét. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés elérte a 19,1 százalékot és a 2018. harmadik negyedévi szint alatt maradt.

A Beauty Care üzletágban az árbevétel 2019 harmadik negyedévében -2,2 százalékos szerves változást mutatott. Az üzletágat továbbra is befolyásolta a nyugat-európai erős verseny jellemezte piaci környezet lassú fellendülése, és – amint az várható volt – a kínai kiskereskedelmi üzletágban folytatódott a készletek leépítése. Ezzel szemben a Beauty Care pozitív fejlődést mutatott Észak-Amerikában. Névlegesen az árbevétel -2,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, elérve a 970 millió eurót. A korrigált üzemi eredmény elérte a 144 millió eurót, és -21,2 százalékkal maradt el a 2018. harmadik negyedévi szinttől. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés szintén elmaradt az előző évi negyedévtől és elérte a 14,8 százalékot, szintén a további, növekedést célzó beruházások miatt.

A Laundry & Home Care üzletág 2019 harmadik negyedévében erőteljes, 4,0 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el, a feltörekvő piacok kétszámjegyű növekedésének köszönhetően. Ezzel szemben az észak-amerikai Laundry Care üzletág továbbra is nyomás alatt állt. A nominális árbevétel 2,5 százalékkal 1682 millió euróra nőtt, miután az előző évi negyedévben 1641 millió eurót tett ki. A korrigált üzemi eredmény 267 millió eurós értéke -9,0 százalékkal alulmúlta az előző év negyedévének értékét. 15,9 százalékkal a korrigált árbevétel-arányos megtérülés a 2018. harmadik negyedévi szint alatt volt, főként az év elején bejelentett, magasabb növekedést célzó beruházásoknak köszönhetően.

Üzleti teljesítmény 2019 első kilenc hónapjában

2019 első kilenc hónapjában a Henkel 15,2 milliárd euró árbevételt realizált, ami 1,0 százalékos növekedést jelent. A szerves árbevétel, amely nem foglalja magába a valutahatások és az akvizíciók/eladások hatásait, pontosan az előző évi időszak szintjén volt. Az árfolyamhatás 0,5 százalékkal járult hozzá az árbevétel növekedéséhez.

A korrigált üzemi eredmény -7,5 százalékkal csökkent, 2694 millió euróról 2491 millió euróra.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 16,4 százalék volt, a 2018 első kilenc hónapjában elért 17,9 százalékot követően.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama negatív, -8,5 százalékos változást mutatott, és 4,59 euróról 4,20 euróra csökkent. Állandó átváltási árfolyam mellett az elsőbbségi részvények korrigált hozama szintén -8,9 százalékkal csökkent.

Az Adhesive Technologies üzletág 2019 első kilenc hónapjában -1,5 százalékos, negatív szerves árbevételt produkált. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 18,5 százalék volt (előző év: 18,9 százalék). A Beauty Care üzletágban az árbevétel szerves változása -2,3 százalék volt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 14,0 százalék volt (előző év: 17,7 százalék). A Laundry & Home Care üzletág erős, 3,5 százalékos szerves árbevétel növekedést könyvelhetett el. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 16,6 százalék volt (előző év: 18,1 százalék).

A szigorú készpénzkezelésnek és a nettó forgótőke javulásnak köszönhetően, a szabad készpénzáramlás 2019 első kilenc hónapjában új rekordszintet elérve 690 millió euróval emelkedett, 1813 millió euróra.

A Henkel nettó pénzügyi helyzete csaknem egy milliárd euróval javult az előző évi negyedévhez képest. 2019. szeptember 30-án a Henkel nettó pénzügyi helyzete a következő egyenleget mutatta: -2256 millió euró (2018. szeptember 30.: -3248 millió euró).


*Egyszeri költségekkel/nyereségekkel és átszervezési költségekkel kiigazítva.

Ez a tájékoztatás a jövőre vonatkozó állításokat tartalmaz, amelyek a Henkel AG & Co. KGaA vállalati vezetősége jelenlegi becslésein és feltételezésein alapulnak. A jövőre vonatkozó állításokat olyan és hasonló szavakkal fejezzük ki, mint a „vár”, „szándékozik”, „tervez”, „jósol”, „feltételez”, „vél”, „becsül” és hasonló kifejezések. Az ilyen állítások semmiképpen sem értelmezendők úgy, hogy azok garanciát jelentenének az általuk kifejezett várakozások pontos teljesülésére. A Henkel AG & Co. KGaA és kapcsolt vállalkozásainak jövőbeli teljesítménye és tényleges eredményei számos kockázat és bizonytalanság függvényei, és így jelentősen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításoktól. Sok ilyen tényezőre nincs befolyása a Henkelnek, és ezek előre nem becsülhetők fel pontosan, mint például a későbbi gazdasági környezet, vagy a versenytársak és más piaci szereplők tevékenysége. A Henkel nem tervezi és nem vállalja, hogy a jövőre vonatkozó állításait frissítse.

Ez a dokumentum - az alkalmazandó pénzügyi beszámolási keretrendszerben nem egyértelműen meghatározva - tartalmazza azokat a kiegészítő pénzügyi intézkedéseket, amelyek alternatív teljesítménymutatók, vagy azok lehetnek (nem GAAP-intézkedések). Ezeket a kiegészítő pénzügyi intézkedéseket nem szabad külön-külön vagy a Henkel nettó eszközeinek, illetve pénzügyi pozícióinak vagy eredményeinek vagy ezek alternatíváinak tekinteni, a konszolidált pénzügyi kimutatásaiban szereplő vonatkozó pénzügyi beszámolási keretrendszer szerint. Más, hasonlóan megnevezett alternatív teljesítménymutatókat jelentő vagy leíró vállalatok eltérő módon számíthatják ki őket.

Ezt a dokumentumot csak tájékoztatási célból bocsátották ki, és nem célja befektetési tanácsadás, vagy értékpapírokra vonatkozó eladási ajánlat, vagy vételi ajánlat kérése.

Sajtóközlemény (931,5 KB)
Lars Witteck Henkel Head of External Communications Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-2606 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Wulf Klüppelholz Henkel Head of Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-1875 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz
Jennifer Ott Henkel Corporate Media Relations Headquarters, Düsseldorf/Germany +49-211-797-2756 press@henkel.com Névjegy letöltése Hozzáadás Saját tartalomhoz